Dr. Hicran Kazancı: Hata, Hata ile Düzeltilemez

10 Ekim 2020, 17:34 Yazarlar Dr. Hicran Kazancı
Dr. Hicran Kazancı: Hata, Hata ile Düzeltilemez
Türkmen siyasi harekatına 10 yıldan beri hiç bir olumlu getirisi olmayan, dahası da, Türkmen siyasi harekatının gittikçe kötüleşmesi, Türkmenlerin diyarı olan Kerkük’teki Türkmenlerin azınlık konumuna planlı olarak düşüren ön ve uz görüsü olmayan siyasetçinin sayesinde, Türkmen siyasi harekatından sonra Türkmen eğitimi de iflas etmiştir.
Söz konusu, Türkmen siyasi harekâtının Irak’ta temsilcisi olan zat, Türkmen siyasi harekatına verdiği her ölümcül zarardan sonra Türkmen milletine rağmen görevde kalması destekleniyor.

 

Özellikle, 2018 yılında Irak’ta yapılan parlamento seçiminde, şahsi menfaati uğruna uyguladığı yanlış seçim stratejisi sayesinde bin yıllık Kerkük üzerinde olan Türk etkisinin kırılmasına yol açtı. Bu kırılma, Kerkük merkezli Türkmen siyasi harekatına menfi yönde domino etkisi yaptı ve Orta Doğu bağlamında Birleşik Arap Emirliği ile İsrail’in yapmış olduğu normalleştirme anlaşmasına büyük katkı sağladı.

 

Irak’taki sorunun kaynağı olan 2018 parlamento seçim sonuçlarına büyük ölçüde sahtekârlık karıştığı tespit edilmiştir. Gayri meşru sonuçlar neticesinde kazanan Kerkük milletvekillilerinin içerisinde Türkmen milletvekillileri yer almaktadır. Söz konusu milletvekillileri, kentteki siyasi, yatırım, petrol gelirleri ve yönetici görevlerinin kendi aralarında paylaşım/ anlaşma yoluyla sağlandığı bilinmektedir.

 

Bunun neticesi olarak, diğer alanlarda olduğu gibi eğitim konusunda da Türkmenlere verilen görevleri kendi aralarında paylaştıkları neticesinde ortaya akademik ve teknokrattan uzak bir tablo çıktı. Türkmen siyasi alanında iki temel sorun var. Bilgi, birikim ve ön görüye sahip olanların yetkileri ellerinde alınarak uzaklaştırılması, yerlerine bilgi, birikim ve ön görüye sahip olmayanların getirilmesidir.

 

Çözüm, daha önceleri ifade ettiğim gibi. Doğru değişim, yukarından aşağıya doğru yapılır. Aşağıdan yukarıya doğru yapıldığı takdirde, bugün Türkmen siyasi sahasında yaşanan yenilgiye tanıklık edilir. Başka bir ifadeyle, millet tarafından istenmeyen, siyasi süresi dolmuş ve kendi toplumu nezdinde si-yasat olanın koltukta kalmasına ısrar edildiği takdirde, bugün Irak’taki Türkmenlerin siyasi ve eğitimin alanında yaşayan iflas politikasına tanıklık edilir.

 

Dr. Hicran Kazancı
ITC YK ve İdari Heyeti Üyesi
Yorumlar (0)