TÜDKİYEB Başkanı Çelik, küçükbaş hayvan üreticilerine Dijital Tarım Pazarı'na dahil olma çağrısında bulundu:

- "Aracıların ortadan kaldırılmasıyla üretici hak ettiği değerden hayvanı ya da etini satacak, daha da önemlisi tüketicilerimiz de fahiş fiyatlardan kırmızı et tüketmemiş olacak"

26.02.2021, 11:04 Ekonomi
TÜDKİYEB Başkanı Çelik, küçükbaş hayvan üreticilerine Dijital Tarım Pazarı'na dahil olma çağrısında bulundu:

ANKARA (AA) - DENİZ ÇİÇEK - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ülke genelindeki küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin Dijital Tarım Pazarı'na (DİTAP) dahil olmasını beklediklerini belirterek, "Aracıların ortadan kaldırılmasıyla üretici hak ettiği değerden hayvanı ya da etini satacak, daha da önemlisi tüketicilerimiz de fahiş fiyatlardan kırmızı et tüketmemiş olacak." dedi.

Çelik, AA muhabirine Tarım ve Orman Bakanlığının hayata geçirdiği tarımsal arz ve talebin "dijital pazar yeri" yaklaşımı ve sözleşmeli tarım modeliyle buluşmasını sağlayan DİTAP uygulamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye'de tarım ve hayvancılığın en önemli sorunlarından birinin pazarlama olduğunu ifade eden Çelik, çiftçi ve yetiştiricilerin binbir emekle üretim yaptığını ancak ürünlerini değerinden satamadığını söyledi.

Çelik, DİTAP'ın üreticinin daha fazla gelir elde etmesi ve tüketicinin de tarımsal ürünlere daha ucuza ulaşmasını sağlayacağını dile getirerek, sözleşmeli üretim modeline dayanan DİTAP'ın üreticiye birçok avantaj sağlayacağını, çiftçilerin ürünlerine rahatlıkla pazar bulabileceğini anlattı.

Çelik, DİTAP'la üreticiden çok aracıların kazandığı sistemin de bertaraf edileceğine dikkati çekerek, yeni olan sistemin zamanla daha geniş üretici kitlesine yayılacağını belirtti.

Sistemin duyurulması için üyeler ve yetiştiricilere yönelik bilgilendirmede de bulunduklarını kaydeden Çelik, şu ana kadar merkez birliğine bağlı 2 il birliğinin sisteme kayıt yaptırdığını bildirdi.

Küçükbaş hayvancılık açısından üreticilerin karkas et satışı için sisteme giriş yapabildiğini dile getiren Çelik, canlı küçükbaş için de çalışmaların yoğunlaştırıldığını ifade etti. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küçükbaş hayvancılık sektörü olarak en büyük beklentimiz, ülkemiz genelinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan tüm üyelerimizin sisteme dahil olmasıdır. Aracıların ortadan kaldırılmasıyla üretici hak ettiği değerden hayvanı ya da etini satacak, daha da önemlisi tüketicilerimiz de fahiş fiyatlardan kırmızı et tüketmemiş olacak. Bu durum küçükbaş hayvan, süt ve diğer ürünler için de geçerli olacaktır. Üreticilerimiz ile tüketiciler DİTAP sistemine dahil olsun. Birileri haksız kazanç sağlamasın. Sonuç olarak üretici de tüketici de kazansın."

- "Birlikler maddi olarak desteklensin"

Yetiştiricilerin sisteme adapte olmasıyla pazara yönelik eğilimin daha da artacağını vurgulayan Çelik, "Küçük ölçekli işletmelerimizin bu sisteme dahil olmak suretiyle gelirlerini artırması temel beklentimizdir." dedi.

DİTAP'ın başarıya ulaşması için birliklerinin maddi olarak daha çok desteklenmesini talep eden Çelik, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla maddi gücü olan birliklerimiz de yetiştiricinin ürettiği ürünlerin pazarlanmasında aktif rol alacak ve üretim planlaması yapabilecek. Ayrıca bir diğer önerimiz de ihracata destek olmak adına DİTAP'ta yer alan modelin uluslar arası platformlarda da Türkiye'deki üretim modeline göre pazarlanmasının yolunun açılmasıdır."

banner1
Yorumlar (0)