Eşref Kerküklü Analizi | Kerkuk.net'te yer alan ve sonra kaldırılan o haberin arkasındaki gerçek nedir?

14 Ekim 2020, 14:29 Yazarlar Eşref Kerküklü
Eşref Kerküklü Analizi | Kerkuk.net'te yer alan ve sonra kaldırılan o haberin arkasındaki gerçek nedir?
Irak Türkmenlerinin medya sıkıntısı her geçen gün biraz daha netleşiyor. Türkmen medyasının gür sesi olan Türkmeneli TV'nin geçtiğimiz haftalarda Genel Müdürü yılların deneyimlisi Yalman Haceroğlu bir kişinin kararı ile görevinden uzaklaştırıldı ve yerine Ankara'dan, Kerkük'e gönderilen ve medya ile hiç bir deneyimi olmayan birisi getirildi. Ankara'dan gönderilen kişiye her ne kadar bugün 'genel müdür yardımcısı' sıfatı verilse de önümüzdeki sürede genel müdür olacağı herkesce aşikardır.

 

Haceroğlu'nun uzaklaştırılmasından sonra Türkmeneli TV ciddi bir sarsıntı yaşadı. Bu sarsıntı, Türkmeneli TV'de yer alan yabancı bir filimin küfürlü alt yazısı ile ve Ankara'dan, Kerkük'e gönderilen sözde genel müdür yardımcısının TV çalışanlarına uyguladığı mobbing ve son olarak Türkmeneli TV'nin canlı yayın arabasının satılması Türkmen medyasının ilk ve önemli darbelerin vurulduğunu ve ciddi sarsıntılar yaşadığını gösteriyor.

 

Türkmeneli TV'si kadar önemli olan ancak toplumda pek fark edilmeyen Kerkuk.net haber sitesi var. Bu site Irak Türkmen Cephesi'nin (İTC) bir nevi medya ayağıdır. Zaman zaman İTC'nin resmi yayın organı olduğu da ifade ediliyor. Kerkuk.net sitesinde yer alan haberler, gelişi güzel haberler, makaleler ve görüşler değildir. Burda yer alan haberler özenle seçilir, filitreden geçer ve yayına girer. Bu saydıklarım en azından yıllar önce böyle idi.

 

Geçtiğimiz günlerde (12-10-2020) çok önemli bir haber yayına verildi ancak ne oldu ise haber bir kaç saat sonra yayından kaldırıldı. 'FETÖ'den Türkmenlere darbe' başlığı verilen haber, kerkuk.net sitesinin özel haberiydi. Haber, bir kaç saat sonra yayından kaldırıldı. Kaldırılan haberin perde arkasını öğrenmek için pek çok kaynakla görüştüm ve kerkuk.net'e bağlı kaynaklarımla da görüştüm hiç kimse bu konu ile ilgili konuşmak istemediğini fark ettim.

 

[caption id="attachment_2798" align="alignnone" width="603"] Kerkuk.net sitesinde yer alan sonra kaldırılan haberin manşeti.[/caption]

 

kaldırılan haberin manşet resiminde, Kerkük Çağ Koleji (FETÖ'ye bağlı) Eğitim Bakanlığı logoları ve terörist başı Fethullah Gülen'in resimi yer alıyordu.

 

Böyle bir haberin eklenip bir kaç saat sonra kaldırılması düşündürdü. Acaba logosu bulunan kurumlarda  çalışan birisine göz dağı vermek miydi? Yoksa birisini her hangi bir anlaşmaya zorlamanın medya üzerinden baskı sağlamanın ön çalışması mıydı? Iraklı kaynaklarımla yaptığım görüşmelerden bir kaç nokta çıkara bildim. Bunlardan bir kaçtanesini şu şekilde sıralıyabilirim:

 

1- Kerkük.net sitesinde yer alan haberler özenle seçilir, filitreden geçer ve yayına verilir. Söz konusu kaldırılan haber üzerinde özenle çalışılmış ve sitenin 'özel haberi' olarak yayına verilmiş artı haber resimi üzerinde de çalışılmış bu yöntem kerkuk.net sitesinde daha önce hiç olmayan yöntemler arasında yer alıyor.

 

2- Kerkük'te veya başka bir yerde perde arkası tartışmaların ve anlaşmaya zorlamanın basına yansımış hali olarak görünüyor. Anlaşmanın kabulu için medya üzerinden baskı yapıldığı ve amaca varıldığı için haber kaldırıldı.

 

3- Daha kaba tabiri ile şantaj amaçlı önce yayına verildi, kişi veya kişilere dayatılan şey veya şeyler kabul ettirildi ve sonrasında haber yayından kaldırıldı.

 

4- Bu biraz sayif bir ihtimal, acemi birisi daha önce kerkuk.net sitesinde hiç yer almayan ve alması dahi mümkün olmayan bir konuyu haber yaptı ve bu acemi de hem manşet resimi sitenin genel akışına farklı bir şeklide yaptı hem de 'özel haber' tanımı da koydu başlığın arkasına. Ancak bunu tekrar belirtmek lazım, kerkuk.net haberleri seçer, filitreden geçirir ve sonra yayına verir. Bu nedenle, acemi birisinin bu haberi eklediği ihtimali çok zayif kalıyor.

 

verilen mesaj hedefine ulaşmış görünüyor. Ayrıca, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) piriçin içindeki beyaz taş gibidir bulunması ve ortaya çıkarılması oldukça zor bir iştir. Ancak, medya çalışanları ve olayları yıllardır takip edenler ortaya veriler ve bulgular doğrultusunda çıkarırlar.

 

Son olarak, Türkmeneli TV'nin etkisiz hale getirilmesi ve kerkuk.net üzerinden bu tür girişimlerin yapılması Türkmen medyasının hem amacı dışına çıktığını hem de tartışmalı hale getirildiğini söylemek haksızlık olmaz.

 

[caption id="attachment_2799" align="alignnone" width="990"] Kaldırılan haberden geriye kalan özet; "FETÖ, Irak'taki Türkmenleri eğitim yolu ile vurdu. FETÖ Türkmen Eğitimine darbe vurdu Irak'ta üniversiteye..."[/caption]

 

[caption id="attachment_2800" align="alignnone" width="720"] Kerkuk.net sitesinde söz konusu haber arandığında çıkan sonuç bu; 'Üzgünüz, sayfa bulunamadı.'[/caption]

 
EŞREF KERKÜKLÜ © ÖZEL HABER
Yorumlar (0)