Hamas lideri Heniyye'nin Kahire'ye yapacağı ziyarette kritik konular masaya yatırılacak

- Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin, 11 günlük İsrail saldırılarının ardından çözüm bekleyen konuları masaya yatırmak üzere Mısır'a gitmesi bekleniyor- Heniyye'nin Mısırlı yetkililerle, başta ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve Gazze'nin imarı olmak üzere bir dizi meseleyi görüşeceği ifade ediliyor- Filistinli yazar ve siyasi analist Talal Ukel:- "İsrail Filistin tarafını tahrik etmeye kalkarsa ortam yine gerilebilir"- "Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın Kudüs için bölgesel bir savaş çıkabileceği uyarısı, Hizbullah'ın da Kudüs'ü müdafaa hattına girme niyetini göstermektedir"- İsrail siyasetinde uzman Vedi Ebu Nassar:- "Kudüs ve İsrail'deki Filistin halkı, Hamas'ın bu ihlallere vereceği karşılıkla ilgili beklentilerini yükseltti"

29.05.2021, 11:06 Genel
Hamas lideri Heniyye'nin Kahire'ye yapacağı ziyarette kritik konular masaya yatırılacak

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin, ilerleyen günlerde Mısır'ın başkenti Kahire'ye yapması beklenen ziyarette Mısırlı yetkililerle, başta İsrail'le varılan ateşkes olmak üzere hassas ve çetin konuları görüşeceği tahmin ediliyor.

Heniyye, 26 Mayıs'ta Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna verdiği röportajda, Kahire ziyaretinde ateşkesin kalıcı hale getirilmesi, Gazze'nin yeniden imarı, ulusal birlik ve Filistin halkının direnişinin desteklenmesi konularının ele alınacağını söylemişti.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) 26 Mayıs tarihli haberinde de Mısır'ın; İsrail, Hamas ve Filistin yönetimini, Gazze Şeridi'ndeki koşulların iyileştirilmesi ve mevcut ateşkesin kalıcı hale getirilmesi gibi konuları görüşmek üzere Kahire'ye çağırdığı belirtilmişti.

- Heniyye'nin ajandasında kritik dosyalar var

AA muhabirine konuşan Hamas sözcüsü Hazim Kasım, Heniyye'nin Kahire'ye yapacağı ziyarette ele alınacak konulara ilişkin bilgi verdi.

Bu konuların başında İsrail'in Gazze'ye ve genel olarak Filistin halkına yönelik saldırganlığının dizginlenmesi ve ateşkesin kalıcı hale getirilmesinin yer aldığını belirtti.

Kasım, Heniyye'nin ayrıca, Gazze'nin yeniden imarı ve Mısır'ın hem bu alanda ve hem de İsrail'i, provokatif eylemlerini terk etmeye zorlamada oynayacağı rol ve son olarak Hamas ile Mısır arasındaki ikili ilişkileri gündeme taşıyacağını aktardı.

Hamas'ın elindeki İsrailli esir askerler dosyasıyla ilgili olarak Kasım, İsrail'in bu konuyu ağırdan aldığını ve bununla ilgili olarak bedel ödemeye hazır olduğu sinyali vermediğini dile getirdi.

Kasım, esir askerler konusunun, Hamas ile İsrail arasındaki esir takası dosyası içinde yer aldığına ve dolayısıyla Gazze'nin imarı ve kalıcı ateşkes kapsamında ele alınmayacağına işaret etti.

- Mısır'ın oynadığı role rağmen Kahire'deki görüşmeler sonuç getirmeyebilir

Filistinli yazar ve siyasi analist Talal Ukel, Mısır ile Hamas arasında iyi ilişkiler olduğuna ve bunun karşılık güven üzerine bina edildiğine dikkati çekti.

Ukel, Mısır'ın, Filistinli hareketler arasındaki ilişkiler, seçim sürecinin başlatılması, Hamas'ın buna olumlu yanıt vermesi ve son olarak da ateşkes konusunda oynadığı rolün karşılıklı güven ilişkisinin bir sonucu olduğuna değindi.

Ukel ayrıca, Hamas'ın Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar'ın, Mısır'ın talebi doğrultusunda ateşkesin gerçekleştiği yönündeki açıklamasının da iyi ilişkilerin göstergesi olduğunun altını çizdi.

Kahire'de gerçekleşecek görüşmelerin, Gazze'ye yönelik son saldırıların fitilini ateşleyen sorunlara çözüm getirmeyebileceğini söyleyen Ukel, "İsrail Filistin tarafını tahrik etmeye kalkarsa ortam yine gerilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Ukel, yeniden bir gerginlik yaşanması durumunda yaşanacakların öncekilerle aynı olmayacağını vurguladı ve "Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın Kudüs için bölgesel bir savaş çıkabileceği uyarısı, Hizbullah'ın da Kudüs'ü müdafaa hattına girme niyetini göstermektedir." dedi.

- Kalıcı ateşkes ve Gazze'nin imarı

İsrail siyasetinde uzman Vedi Ebu Nassar ise Heniyye'nin ajandasındaki en önemli maddelerden biri olan kalıcı ateşkese ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ebu Nassar, son savaştan yenik çıkmış gibi gözüken İsrail'in kalıcı ateşkes için dolaylı müzakerelerde büyük tavizler vermeyeceğini öne sürdü.

Hamas'ın, İsrail'in taviz vermeyeceğini bildiğini kaydeden Ebu Nassar, Tel Aviv yönetiminin, müzakereleri engellemeye çalışacağı ve bunun da kalıcı ateşkese varılamamasına sebep olacağını savundu.

Ebu Nassar, İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki ihlallerinin devam ettiğine işaret ederek, "Kudüs ve İsrail'deki Filistin halkı, Hamas'ın bu ihlallere vereceği karşılıkla ilgili beklentilerini yükseltti." değerlendirmesine bulundu.

Gazze'nin imarı konusunda da konuşan Ebu Nassar, bunun için uzun soluklu planlama yapılması gerektiğini ancak İsrail'in, Hamas'ın bundan faydalanmasını engellemeye çalışacağını ifade etti.

- İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 10 Mayıs'ta başlattığı saldırılar, Hamas ile varılan ateşkes doğrultusunda 21 Mayıs'ta yerel saatle 02.00'de sona ermişti.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 66'sı çocuk, 39'u kadın olmak üzere 254 Filistinli hayatını kaybetmiş, 1948 kişi de yaralanmıştı.

Yorumlar (0)