İran Cumhurbaşkanı Ruhani: "D-8 kredi kartı ve takas sistemi gibi öneriler faydalı olabilir"

08.04.2021, 15:13 Genel
İran Cumhurbaşkanı Ruhani:

TAHRAN (AA) - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatı üyeleri arasında gümrük ve bankacılık alanında kanallar oluşturulması gerektiğini belirterek, "D-8 kredi kartı" ve "takas sistemi" gibi önerilerin faydalı olabileceğini söyledi.

D-8 Teşkilatı 10. Zirve Toplantısı'na canlı bağlantıyla katılan Ruhani, konuşmasında üye ülkeler arasındaki iş birliğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ruhani, konuşmasına, "D-8 Teşkilatındaki etkili başkanlığı için Zirve Toplantısının önceki başkanı aziz kardeşim Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür ediyorum. Bu toplantının Teşkilatın ve kurucularının yüksek hedeflerine ulaşması doğrultusunda yeni bir adım olmasını temenni ediyorum." sözleriyle başladı.

D-8 Teşkilatının coğrafi parçalanmaya rağmen insani ve doğal kaynaklar, enerji rezervleri, tamamlayıcı ekonomiler ve girişimci özel sektör gibi yüksek kapasitelerden yararlandığını dile getiren Ruhani, "D-8 ülkeleri arasındaki mevcut ticaret hacmi gerçek kapasiteden çok uzaktır. Üyeler arasındaki ticaretin gelişmesi ve kolaylaşması için gümrük ve bankacılık alanında kanallar oluşturulmalıdır. Bu doğrultuda D-8 kredi kartı ve takas sistemi gibi öneriler faydalı olabilir." ifadelerini kullandı.

Ruhani, Teşkilata üye ülkelerin ekonomik kalkınma yolunda sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ekonomiyle ilgili planları bozduğunu belirterek, "D-8 üyesi ülkeler Kovid-19 sonrası dönemde iş birliği için önemli seçeneklerle karşı karşıya kalacaklardır. O nedenle bu toplantı üye ülkeleri daha aydınlık bir istikamete yönlendirebilir." değerlendirmesinde bulundu.

İran Cumhurbaşkanı, çok taraflı politikaların güçlendirilmesinin dış siyasetlerinin önceliği olduğunu söyledi.

Ruhani, "Ortak düşüncelere sahip ülkelerin adil ve ayrımcılık yapmayan uluslararası ekonomik düzen gerçekleştirme yolundaki çabalarını destekledik. Tüm bu çabaların nihai amacı gelişmekte olan ülkelerin ekonomik gelişme, dengeli kalkınma, halkın refahı ve milli değerlerin korunarak uluslararası ilişkilerde uygun bir yer edinmeleridir." diye konuştu.




banner1
Yorumlar (0)