Katar Emiri Al Sani diplomatik ilişkilere yeniden başlama kararı alan Somali ve Kenya liderlerini kutladı

06.05.2021, 23:06 Genel
Katar Emiri Al Sani diplomatik ilişkilere yeniden başlama kararı alan Somali ve Kenya liderlerini kutladı

DOHA (AA) - Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Somali ve Kenya arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlaması dolayısıyla iki ülke liderini tebrik etti.

Emir Al Sani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ve Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'yı ülkeleri arasındaki diplomatik ilişkileri yeniden tesis etme yönündeki akıllıca ve cesur kararlarından dolayı kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Komşu iki ülke ve halklarının istikrar ve güven içinde olmasını dileyen Al Sani, ülkesinin her daim iyilik ve barışın tesisi için çaba sarf edeceğini vurguladı.

Somali Enformasyon Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Yusuf Adala, bugün basına yaptığı açıklamada, Kenya ile diplomatik olarak normalleşme sürecinin Katar'ın ara buluculuğunda yürütüldüğünü açıklamıştı.

Açıklamada, iki komşu ülkenin karşılıklı toprak bütünlüğü ve egemenliğe saygı çerçevesinde dostane ilişkileri sürdürmeye devam ettiği kaydedilmişti.

Kenya Başkanlık Sarayının Twitter hesabından yapılan açıklamada da Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'den özel bir mesaj aldığı kaydedilirken normalleşmeyle ilgili bir açıklama yapılmamıştı.

- Somali, Kenya'yla tüm diplomatik bağları kesmişti

Somali, iç işlerine karışmak ve toprak bütünlüğünü ihlal etmekle suçladığı komşusu Kenya'yla tüm diplomatik bağları 15 Aralık 2020'de koparmıştı.

Kenya ile Somali arasındaki ilişkiler, Hint Okyanusu'ndaki zengin petrol ve gaz yataklarının olduğu bölgedeki deniz sınırı anlaşmazlığı sonrası bozulmuştu.

Mogadişu hükümeti ayrıca Kenya'yı Somali'deki bazı eyaletlerdeki siyasi meselelere karışmakla suçluyor.

banner1
Yorumlar (0)