Kırgızistan-Macaristan Kalkınma Fonu'nun kuruluşuna ilişkin anlaşma Bişkek'te imzalandı

08.04.2021, 18:32 Genel
Kırgızistan-Macaristan Kalkınma Fonu'nun kuruluşuna ilişkin anlaşma Bişkek'te imzalandı

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Kırgız-Macar Kalkınma Fonu'nun kuruluşuna ilişkin anlaşmaya imza atıldı.

Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, ülkeye resmi temasları için gelen Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi.

Görüşmede ikili eğitim, kültür, ticari ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği (Türk Konseyi) çerçevesindeki iş birliği konuları ele alındı.

Ayrıca Macaristan merkezli Wizz Air Havayolu şirketi ile Bişkek-Budapeşte ve Abu Dabi-Bişkek arasında doğrudan uçak seferlerin düzenlemesi konuların masaya yatırıldı.

Kırgızistan ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak ve tarım, turizm ve enerji alanına yatırım çekmeyi hedefleyen 50 milyon dolarlık sermaye ile kalkınma fonunun kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

İki hükümet arasında uluslararası kara yolu, yolcu ve kargo taşımacılığı anlaşmasına, standardizasyon ve metroloji alanında işbirliği mutabakatına, dışişleri bakanlıkları arasındaki işbirliği programına imza atıldı.

İki ülke arasında ilaç ve bankacılık sektöründe iş birliğinin yapılması için İş Konseyi'nin kurulması kararlaştırılırken, Kırgızistan ve Macaristan Dışişleri Bakanları düzeyinde Stratejik Konseyin kurulması konusunda anlaşmaya varıldı.

Kırgızistan Silahlı Kuvvetlerine ait hastane için su arıtma ekipmanı hibe edildi, Macar işadamları heyeti de ikili görüşmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Sadır Caparov da Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto'yu kabul ederek, ikili iş birliğinin geliştirilmesine kişisel katkılarından dolayı teşekkür etti.

Kırgızistan'ın Avrupa Birliği'nde stratejik ortağı olan Macaristan ile ilişkileri takdir eden Caparov, ülkeler arasında ortak Türk köklerine bağlı kültürel ve insani iş birliğinin önemli potansiyeline dikkat çekti.

Ülkesinin 11 yıl önce Doğu ve Asya'da dış politikasını genişletmeye başladığını anlatan Bakan Szijjarto da Macaristan'ın Avrupa'da Kırgızistan'ın güvenilir bir dostu olduğunu teyit etti.

Yorumlar (0)