Nijer'de cumhurbaşkanı seçim sonucuna muhalefetten itiraz

24.02.2021, 00:35 Genel
Nijer'de cumhurbaşkanı seçim sonucuna muhalefetten itiraz

DAKAR (AA) - Nijer'de muhalefet, 21 Şubat'ta 2'nci turu yapılan cumhurbaşkanı seçimini iktidarın adayı Mohamed Bazoum'un kazanmasını "soygun" olarak niteledi.

Muhalefet partisi RDE-Tchanji'nin adayı ve eski Cumhurbaşkanı 71 yaşındaki Mahamane Ousmane'nın seçim kampanyasını yöneten Falke Bacharou, Bağımsız Seçim Komisyonunun geçici sonuçları açıklamasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Bacharou, iktidar partisi PNDS-Tarayya'nın adayı Bazoum'un ikinci turdan galip çıkmasını "seçim soygunu" olarak değerlendirdi.

Ousmane destekçileri de ülkenin bazı kentlerinde sokağa çıktı. Göstericiler polis müdahalesinin ardından dağıldı.

- Bazoum ikinci turda seçildi

Bağımsız Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, hükümet partisi PNDS-Tarayya'nın adayı ve 2 kez Dışişleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı yapan 61 yaşındaki Bazoum'un, geçici sonuçlara göre yüzde 55,75 oy aldığı belirtilmişti.

Muhalefet partisi RDE-Tchanji'nin adayı ve eski Cumhurbaşkanı 71 yaşındaki Ousmane'nın da yüzde 44,25 oy aldığı kaydedilmişti.

Yaklaşık 7,4 milyon seçmenin bulunduğu Nijer'de 27 Aralık'ta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 21 Şubat'ta yapılmıştı.

İkinci turda, ilk turda yüzde 39,33 oy alan eski İçişleri Bakanı Bazoum ile yüzde 17 oy alan eski Cumhurbaşkanı Ousmane yarışmıştı.

Mevcut Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou, iki dönemlik görev süresini tamamladığı için aday olmamıştı.

Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960'tan bu yana birçok askeri darbeye sahne olan ülkede, ilk kez demokratik yollarla seçilmiş bir cumhurbaşkanı, görevini, yine demokratik yollarla seçilecek halefine bırakacak.





banner1
Yorumlar (0)