Türkiye'deki Azerbaycanlı İş Adamları Birliği'nden ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine tepki

27.04.2021, 22:27 Genel
Türkiye'deki Azerbaycanlı İş Adamları Birliği'nden ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını

İSTANBUL (AA) - Türkiye'deki Azerbaycanlı İş Adamları Birliği (TAİB) üyeleri, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesini kınadı.

Birlikten yapılan açıklamada, Biden tarafından, 24 Nisan 1915 olaylarının "soykırım" olarak nitelendirilmesinin, tarihi gerçekleri çarpıtma olduğu kaydedildi.

Biden'ın söylemlerinin kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, "Bir millet, iki devlet' ülküsüyle uzun yıllardan beri süregelen güçlü bir dostlukla bağlı olduğumuz Türk halkının, tarihi gerçeklerle örtüşmeyen ve uluslararası hukuk açısından da geçerliliği olmayan bu ithama maruz bırakılmasını en güçlü şekilde kınıyoruz. Asil Türk milleti tarih sahnesinde her zaman barış yanlısı ve hoşgörülü karakteriyle tanınmıştır. Şanla, şerefle dolu tarihi boyunca asla böyle bir insanlık suçu işlememiştir. Bu köklü tarih, asılsız iddialarla karalanamaz." ifadelerine yer verildi.

Ermenistan'ın Hocalı'da yaptığı soykırım anımsatılarak, bunun insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden biri olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Ermenistan'ın bölgedeki katliamlarına dikkati çekilerek, "Bu acımasız katliamın ve geçtiğimiz yıl Ermenistan’ın Karabağ Bölgesi’ni haksız işgaliyle başlayan, masum sivillere yönelik alçakça saldırılarıyla şiddetini tırmandırdığı savaşın anıları hafızalarımızda bu kadar tazeyken, ABD'nin gündeminde Ermenistan'ın asılsız iddiasının olması, lobi faaliyetlerinin etkisi altında yapılan siyasi bir hamle olduğunu kanıtlar nitelikte. ABD yönetimi soykırıma uğrayan halkların yaralarının sarılmasına aracılık etmek istiyorsa, ilk önce tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan Hocalı Soykırımı'nı ve Ermenistan'ın savaş suçlarıyla dolu sabıkasını konuşmalıdır. 1915 olaylarının arşivlere ve belgelere dayandırılarak, gerçeklerin ışığında ve objektif bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor, her zaman olduğu gibi bu konuda da Türkiye'nin yanında yer alacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz." denildi.

Yorumlar (0)