2. Dünya Savaşı'da Hollanda'da 640 milyon dolar değerinde çalınan Yahudi malları 

Hollanda haberciler platformu KRO-NCRV araştırmacı bir gazetecilik örneği sunarak ülkede bugünlerde büyük kamuoyu desteği alan bir rapor yayınladı. Rapora göre, 2.

28.05.2020, 14:25 Haberler
2. Dünya Savaşı'da Hollanda'da 640 milyon dolar değerinde çalınan Yahudi malları 
Hollanda haberciler platformu KRO-NCRV araştırmacı bir gazetecilik örneği sunarak ülkede bugünlerde büyük kamuoyu desteği alan bir rapor yayınladı. Rapora göre, 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudi ailelerin malları 223 belediye bölgesinde çalınırken, olayların yüzde 80’i hakkında hiçbir polis kaydı tutulmamış.

Hollanda devlet televizyonlarında ayrıntıları açıklanan rapor, hem savaşta kaybolan Yahudi malları hakkında ilk ciddi araştırma, hem de ülkenin tarihi ile yüzleşmesi açısından büyük önem taşıyor.

Rapora göre, savaşta Hollanda’da çalınan malların bugünkü toplam değeri yaklaşık 640 milyon dolar.

Araştırma belediyelere ait tapu satış kayıt arşivlerinin ayrıntılı incelenmesi yolu ile yapıldı ve çalınan malların coğrafi dağılımını gösteren bir harita hazırlandı.

Araştırmacılar tapu kayıtlarını incelerken ortaya çıkan başka bir gerçek ise daha da şaşırtıcı idi: Beş belediyeden dördü savaş sırasında vergi yolu ile tehdit edilerek zorla satın alınan,  kamuya geçen  bu malların varlığı hakkında hiçbir bilgiye sahip değildi. Rapor belediyelerin yüzde 60’ının bu konudaki araştırma için işbirliği yaptığını belirtirken, diğer yüzde 40 için bir yorum yapmadı, ancak söz konusu malların satışını yapmadıklarını belirtti.

Şimdi söz konusu gayrimenkulleri kanuni mirasçılarına tekrar sahiplendirmek için çalışmalar yapılıyor. Muhalefet lideri Geert Wilders hükümete yaptığı çağrıda, Nazilerden kaçmak ve saklanmak için Yahudilerin terk ettiği veya satmaya zorlandığı bu mülkler konusunda tazminat verilmesini talep etti.

Şimdiye kadar Amsterdam ve Hague yerel yönetimleri Yahudilerden savaş sırasında alınan haksız vergiler ve zorla satın alınan mallar konusunda tazminat ödemeleri yapmıştı.

O tarihlerde Hollandalı Yahudilerin mallarının nasıl ellerinden alındığı flim edildi:

https://youtu.be/g0h3hGR4eWQ

Kaynak: Şalom gazetesi

 

banner79
Yorumlar (0)