Amonyum nitrat nedir? Neden çok tehlikeli?

  Gürcistan'dan Mozambik'e 2013 yılında yola çıkan ve daha sonra bazı yasal eksiklikler nedeniyle Beyrut limanında alıkonan bir yük gemisinde bulunduğu belirtiliyor. Amonyum nitrat nedir? [caption id="attachment_1418" align="alignnone" width="686"]

06.08.2020, 16:06 Haberler
Amonyum nitrat nedir? Neden çok tehlikeli?
 

Gürcistan'dan Mozambik'e 2013 yılında yola çıkan ve daha sonra bazı yasal eksiklikler nedeniyle Beyrut limanında alıkonan bir yük gemisinde bulunduğu belirtiliyor.
Amonyum nitrat nedir?

Patlama sonrasıdan bir kare.

Amonyum nitrat, amonyak ve nitrik asitten çok ucuza üretilebilecek bir beyaz, kristal tuzdur. Suda kolayca çözülebilir ve bitkilerin büyümesi için gereken besleyici elementleri sağladığı için genelde tarımda azotlu gübre olarak kullanılır.

Yüksek miktarda bir arada bulunan amonyum nitrat ısınabilir. DW'nın aktardığına göre, Miktarının çok yüksek olduğu durumlarda ateş alma riski bulunur. 170 derecede çözülme başlar ve nitröz oksit üretilmeye başlanır. İlk güçlü tutuşma amonyum nitratın su, azot ve oksijene ayrışmasına neden olur – bu da maddenin yüksek patlayıcılığa sahip olmasının nedeni.
Sadece güvenli koşullarda kullanılmalı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yüzlerce kişinin ölümüne ve binlerce insanın yaralanmasına neden olan şiddetli patlama sonrası bölgeden bir kare.

Bu maddenin tehlikesi uzun zamandır bilindiği için çoğu ülkede amonyum nitrat yalnızca çok katı güvenlik tedbirleri altında kullanılabilir.

1921 yılında Almanya'nın Ludwigshafen kentinde 400 ton amonyum sülfat nitrat gübresi BASF'nin amonyak fabrikasında büyük patlamaya neden olmuş, birbirine çok yakın zamanda peş peşe gerçekleşen iki patlamada 559 kişi ölmüş, bin 977 kişi yaralanmış ve fabrika büyük ölçüde zarar görmüştü. Patlama 300 kilometre uzakta bulunan Münih kentinden duyulmuştu.

Bazı medya kaynakları da Beyrut'taki patlamanın da 200 kilometre uzakta bulunan Kıbrıs'tan duyulduğunu bildirdi.

Yorumlar (0)