Azerbaycan - Ermenistan arasında ateşkes başladı! Uzmanlar: Kazanan Azerbaycan oldu

Azerbaycan ile Ermenistan, Dağlık Karabağ'da insani amaçla cenazelerin ve esirlerin değişimi için yerel saatle 12:00'dan itibaren ateşkes ilan edildi.  Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan ateşkes ilanından sonra yapılan açıklamada Ermenistan'ın ateşkesi ihlal ettiği belirtilerek, "Terter ve Ağdam'a ateş açılıyor'' denildi.

10.10.2020, 17:05 Haberler
Azerbaycan - Ermenistan arasında ateşkes başladı! Uzmanlar: Kazanan Azerbaycan oldu
Azerbaycan ile Ermenistan, Dağlık Karabağ'da insani amaçla cenazelerin ve esirlerin değişimi için yerel saatle 12:00'dan itibaren ateşkes ilan edildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan ateşkes ilanından sonra yapılan açıklamada Ermenistan'ın ateşkesi ihlal ettiği belirtilerek, "Terter ve Ağdam'a ateş açılıyor'' denildi.

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arabuluculuğunda 10 saat süren toplantı, Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleşti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un arabuluculuğunda Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan Moskova'da yapılan istişare toplantısında bir araya geldi.

 

10 saatten fazla süren toplantı sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak açıklamayı okudu ve şu ifadelere yer verildi:

 
"10 Ekim 2020'de (bugün) saat 12.00'den itibaren insani yardım amaçlı olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edildi."

 

Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan'ın, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlarının arabuluculuğuyla meselenin çözümü prensipleri temelinde, erken barışçıl bir çözüme ulaşmak amacıyla esaslı müzakerelere başlayacağını bildirdi. Lavrov açıklamasının devamında, tarafların müzakere süreci formatının değişmediğini teyit ettiğini aktardı.

 

Azerbaycan Savunma Bakanı, ateşkes ilan edildikten sonra, Ağdam ve Terter illerine Ermenistan tarafından ateş açıldığını aktardı.

 

Ermenistan ordusu tarafından sivil yerleşim bölgelerine yapılan saldırıda, ev ve kamusal alanda yangınların meydana geldiği ve onlar itfaiye ekibinin Terter ve Ağdam bölgesine sevk edildiği aktarıldı.

 

Azerbaycan ordusunun, ateşkesi ihlal eden Ermenistan ordusunun zırhlı araçlarını imha ettiği öğrenildi.

 

Ermenistan ordusu tarafından 27 Eylül 2020 tarihin de Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine saldırması üzerine Azerbaycan ordusu operasyon başlatmış ve Cebrail kenti, Hadrut kasabası ve 30'dan fazla köyü Ermenistan işgalden kurtarmıştı.

 

Azerbaycan, 28 yıl aradan sonra topraklarının büyük bölümünü geri alması ve Ermenistan ordusuna ağır darbe vurması gücünün dünyaya ordusunun gücünü göstermişti.

 
EŞREF KERKÜKLÜ © ÖZEL HABER

banner1
Yorumlar (0)