Basri Doğan Kimdir

Basri Doğan, 1968 yılında Sivas ilinin Gemerek liçesine bağlı Bulhasan köyünde dünyaya geldi. Eğitim hayatında hiç bir başarı elde edemedi. 1988 yılında, doğduğu köyün muhtarlığıanda teyzesinin kızı ile evlilik yapan Basri Doğan, evlilik yolu ile Hollanda’ya yerleşmenin ilk adımlarını attı.

10.05.2021, 23:14 Haberler
Basri Doğan Kimdir

Basri Doğan, 1968 yılında Sivas ilinin Gemerek liçesine bağlı Bulhasan köyünde dünyaya geldi. Eğitim hayatında hiç bir başarı elde edemedi. 1988 yılında, doğduğu köyün muhtarlığıanda teyzesinin kızı ile evlilik yapan Basri Doğan, evlilik yolu ile Hollanda’ya yerleşmenin ilk adımlarını attı.


1988 yılındaki evliliğin ilk verimi 1991 yılında Basri Doğan’nın Hollanda’ya gerleşmesi ile gerçekleşti. 1988 ve 1991 yılları Basri Doğan için heycanlı ve Hollanda’ya yerleşmenin mutluluğu içinde olsada; aslında bilmeden çok sofistike bir yapının mensubu oluyordu. Mensubu olduğu yapı Hollanda’da ‘Hizmet Hareketi veya Gülen Hareketi’ olarak adlandırılsada aslında Türkiye, Azerbaycan ve bazı afrika ülkelerinde Terör Örgütü yapısı olarak Terör listesinde yer alıyordu. Türkiye’de Fethullahçı Terör Örgütü FETÖ olarak 15 Temmuz kanlı darbe girişiminde bulunmuştu.


Amsterdam’a yerleştikten sonra geçim sıkıntısına giren Doğan, bu sıkıtıyı bulaşıçılık dahil olmak üzere, değişik ayak işlerinde çalışarak geçim sıkıntısını gidermeye çalışıyordu. Doğan’nın geçim sıkıntısını, dönemin FETÖ medya ve propaganda organı Zaman’nın Hollanda ayağında ‘muhabir’ olarak görev verildi.


BASRi DOĞAN FETHULLAHÇILIĞA NASIL DAHiL OLDU?
FETÖ’nün Ankara ‘Imamı’ ve Basri Doğan’nın amcaoğlu olan Dr. Fazlı Doğan elinden tutması vesilesi ile Fethullahçı yapılanmaya dahil oldu. Doğan’nın sözde ‘muhabir’ olmak için refrans olan savcı Dr. Fazlı Doğan ise, 15 Temmuz darbesinden hemen sonra 17 Temmuz’da Tutuklandı, ve ‘FETÖ’cü hakim ve savcılar’ davasından müebbet hapis cezasına çarpıtıldı. Daha sonra çıktı ve Almanya'ya kaçtı.


BASRi DOĞAN’I, KiM YÖNETiYORDU?
‘Muhabir’ görünümlü özel görevli Basri Doğan, FETÖ’nün bir dönem Hollanda İmamı Yusuf Alan ve Zaman Hollanda yazarı Veyis Güngör’ün yönlendirmesi ile çok büyük provakasyonlara imza atıyordu. Provokatif eylemleri ve yalan haberler yaptığı için büyük bir mağdur kitlesi oluşturdu. FETÖ’nün zaman adındaki zift medyası sözde ‘muhabiri’ Basri Doğan’nın ‘ergenekoncu’ diyerek mağdur ettïği mahsum insanların bir kısmı şunlardır:
 

  •  Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan, Dalan’a karşı gizli video çekerek ‘Ergenekon firarisi’ başlığı ile haber yaptırdı ve Dalan’nın itibarını yaralamak istedi ancak bugün gelinen nokta ‘ergenekon’ adlı davanın bir kumpas olduğu ortaya çıktı.
  •  Hollanda Türkmenleri Birliği Başkanı Eşref Kerküklü, Kerküklü başkanlığında Hollanda’nın Beverwijk kentinde düzenlenen ‘Şehit Nejdet Koçak’ anma gününde davet edilmediği halde, muhabir olarak katıldı. Ve program ortalarında büyük bir provokasyon yaparak ortalığı karıştırdı. Eşref Kerküklü, aynı zamanda gazeteci olduğu için Basri Doğan’nın saldırılarına sık sık maruz kalıyor.
  •  Hollanda Türk Gençlik Federasyonu Genel Başkanı Denizhan Murat Üresin, Üresin’nin okuduğu okulda mola esnasında Türkçe konuştuğu için okuldan gönderildi. Ancak bu haberi Basri Doğan, çarpıtarak ve yalan haber yaparak büyük bir mağduruyet uyandırdı Üresin ailesinde.
  •  2016 yılında AK Parti Hollanda gönüllüleri olarak seçimlerde görev alan aktivist  - yazar Hüseyin Sayılgan ve Saadet Koral arasında çıkan ufak bir tartışmayi ‘AKP’liler para konusunda anlaşamadığı için kavga etti’ şeklinde yalan haber yaparak iki AK Parti gönüllüsünü mağdur etmişti.

Basrı Doğan, 15 Temmuz Fethullahçı Terör Örgütü’nün darbesinden bir yıl sonra Zaman gazetesi adlı örgüt propaganda medyasının Hollanda’daki görevini bırakarak, Türkiye’ye karşı 7 gün 24 saat anlamına gelen tr724.com adlı sitede göreve getirildi.


15 Temmuz 2016 FETÖ'nün kanlı başarısız darbeden bir hafta sonra, 22 Temmuz 2016 yılında Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da Eşref Kerküklü hakkında suç duyurusunda bulunan Basri Doğan, suç duyurusunda, "Eşref Kerküklü Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) en etkili ismidir" diyor.

15 Temmuz FETÖ'nün başarısız darbesi, hükümeti seçimle iktidara getiren demokratik kitlelerin Türkiye'deki öfkeli eylemleri Hollanda'ya da yansımıştı. Hollanda Türkleri, Hollanda'da yaşayan FETÖ'cülere saldırı gerçekleştirmiş, demokratik öfkeyi dışa yansıtmıştı. Saldırı esnasında, bir kısmının dükanı yakılırken bir kısmının darp edilerek camiiden dışarı atılmıştı. Basri Doğan, Eşref Kerküklü hakkında suç duyurusunun devamında, "Hollanda'da ki olayları Eşref Kerküklü organize ediyor. Kerküklü hem fiziki hem de teknik takip edilsin" diyor. 


Basri Doğan'ın suç duyurusu sonrası, Eşref Kerküklü 2 yıl boyunca Hollanda İstihbarat Teşkilatı AİVD tarafından sıkı takibe alındı. 2 yıl sonra Basri Doğan'ın söylediklerinin hayal ürünü olduğu anlaşılınca, 2018 yılında dosya kapatıldı ve o dosya olduğu gibi Eşref Kerküklü'ye ulaştı. 82 sayfalık suç duyurusu dosyasında, Eşref Kerküklü'nün resimleri de yer alıyor.  


Deneyimli yalan haber yazarı Basri Doğan evli ve 3 çocuk babasıdır.

banner1
Yorumlar (0)