'Bataklık'tan FETÖ çıktı

Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlükleri tarafından düzenlenen operasyonda 9 ülkede faaliyet gösterdiği tespit edilen uluslararası uyuşturucu şebekesinin Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finans sağladığı da belirlendi. Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlükleri tarafından düzenlenen operasyonda 9 ülkede faaliyet gösterdiği tespit edilen uluslararası uyuşturucu şebekesinin Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finans sağladığı da belirlendi.

30.06.2020, 21:05 Haberler
'Bataklık'tan FETÖ çıktı

Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlükleri tarafından düzenlenen operasyonda 9 ülkede faaliyet gösterdiği tespit edilen uluslararası uyuşturucu şebekesinin Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finans sağladığı da belirlendi.


Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlükleri tarafından düzenlenen operasyonda 9 ülkede faaliyet gösterdiği tespit edilen uluslararası uyuşturucu şebekesinin Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finans sağladığı da belirlendi. Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, sabah erken saatlerde başlatılan uluslararası uyuşturucu operasyonunun detayları ortaya çıktı.





Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, sabah erken saatlerde başlatılan uluslararası uyuşturucu operasyonunun detayları ortaya çıktı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı narkotik ekiplerince, Türkiye, Hollanda, Belçika, İtalya, İngiltere, İspanya, Brezilya, Ekvador ve Peru başta olmak üzere 90’lı yıllardan bu yana dünya genelinde, yasa dışı faaliyette bulunduğu tespit edilen suç şebekesine yönelik kapsamlı ve gizli bir çalışma yürütüldü. 6 şüpheli ve 3 şirketin incelenmesiyle başlatılan soruşturmanın devamında, aralarında 2 örgüt elebaşının da bulunduğu 94 şüpheli ve bu kişilerle bağlantılı 16 şirkete ulaşıldı. Söz konusu suç şebekesinin, 1993’ten itibaren ele geçirilen 11 tonun üzerinde esrar, 2 ton 500 kilogram baz morfin ve 140 kilogram eroin, 2012’de ele geçirilen 18 tonun üzerindeki kokain, 2016’da bir gemide ele geçirilen 20 ton esrarla bağlantılı olduğu tespit edildi.


UYUŞTURUCU PARALARI FETÖ’YE


Suç şebekesinin, uyuşturucu gelirlerinden elde ettiği kazanç ile FETÖ’ye de finans sağladığı saptandı. Suç örgütü üyelerinin elde ettiği geliri, kuryeler aracılığıyla Türkiye’ye getirdiğinin belirlenmesi üzerine bu yöntemle Türkiye’ye getirilmeye çalışılan 953 bin 660 İngiliz Sterlini ve 311 bin 500 Danimarka Kronu’na el konuldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı üzerine sabah erken saatlerde, haklarında gözaltı kararı verilen 94 şüphelinin yakalanması amacıyla Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, Kahramanmaraş, Kırşehir, Kilis ve Mersin’de “Bataklık” adı verilen eş zamanlı operasyon başlatıldı.


67 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI


Operasyon kapsamında, çok sayıda lüks ev ve taşınmaza, 20 lüks araca, 7 kiralık kasaya, uyuşturucu madde ticaretinden kaynaklı olduğu belirlenen 52 milyon 627 bin 760 lira ile 1 milyon 310 bin dolara, örgütün elebaşı, yönetici ve üyeleri ile bu kişilerin bağlantılı olduğu 16 şirketin tüm banka hesapları ile mal varlıklarına el konuldu.


F SERİSİ 1 DOLARLAR


FETÖ’nün şifresi olan 1 dolarlık banknotlar da aramalarda ele geçirildi. F serili 1 dolarlar, 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ’cüler tarafından kullanılmıştı. Darbe girişimi sonrası ortaya çıkan 1 dolarlık banknotların FETÖ elebaşı Fetullah Gülen tarafından okunup üflendiği, harf grubunun da görevlendirmeyi sembolize ettiği öğrenilmişti. F serisinin, Fetullah Gülen’e yakın olan kişilerde olduğu bildirilmiş, seri numarasının ise “kimlik numarası” yerine geçtiği açıklanmıştı. 1 dolarların seri kayıtlarının da Gülen’in Pensilvanya’daki evinde tutulduğu belirtilmişti.







ELEKTRONİK KELEPÇESİNİ KIRARAK FİRAR ETTİ


Operasyon kapsamında İstanbul’da yakalanan silahlı örgüt elebaşlarından birinin, uyuşturucu ticaretinden tutuklu olduğu Brezilya’da cezaevinden firar ettiği, Hollanda’da uyuşturucu ticareti ve kara para aklama suçlarından dolayı adli kontrol altındayken elektronik kelepçesini kırarak Türkiye’ye kaçtığı da belirlendi. Diğer örgüt elebaşı hakkında ise yurt dışında işlediği suçlar nedeniyle 26 yıl hapis cezası bulunduğu, yakalanan şüphelilerin bir kısmı hakkında, INTERPOL tarafından kırmızı bülten ve Avrupa’da tutuklama kararları çıkarıldığı öğrenildi. Operasyonların devam ettiği ve gözaltı sayısının artabileceği kaydedildi. İçişleri Bakanı Soylu, sabah saatlerinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanlığı önünde basın toplantısı düzenledi. Bakan Soylu, bugün saat 04.30 itibarıyla cumhuriyet tarihinin en önemli narkotik operasyonlarından birinin başlatıldığını aktardı. Soylu, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinasyonunda, yaklaşık 1 yıldır takip edilen operasyonu, arkadaşlarımız gerçekleştirdi. Bu operasyonun ismi ‘Bataklık’. Bu operasyonun nevi, uyuşturucu ve uyuşturucuya bağlı suç gelirleri ile mücadele etmek. Özellikle suç gelirleri ile mücadelede gerek Adalet Bakanlığı’mız gerek savcılıklarımız, mahkemelerimiz gerekse de emniyet ve jandarma birimlerimiz, büyük bir mücadele vermektedir; ama burada dönem dönem tespitinde, takibinde çok zorlandığımız açıktır” dedi.

’94 HEDEFİN 67’Sİ GÖZALTINA ALINDI’


Bakan Soylu, operasyonun Brezilya, Hollanda, İspanya dahil 9 ülke ve Türkiye’de de 11 ilde gerçekleştirildiğini belirterek, “Yaklaşık 94 hedefi vardı, şu ana kadar 67 hedef gözaltına alındı. Bu operasyon hem suç gelirlerine yönelik; ama bir özelliği daha var, silahlı bir suç örgütü olarak tespit edildi. Örgütün 2 tepe yöneticisi var. Biri gerek Brezilya’da gerek Hollanda’da 26 yıllık hapis cezası ve kırmızı bülteni söz konusu. Şu ana kadar da nakdi olarak 70 milyon liraya el konuldu. Toplam tüm süreçleri ile beraber 500 milyonun üzerine çıkabilecek bir nakdi ve suç gelirleri toplamı söz konusu olacak” diye konuştu.


CUMHURİYET TARİHİNİN EN ÖNEMLİ OPERASYONU’


Operasyonun pek çok birimin organizesinde, uzun süredir planlandığını kaydeden Bakan Soylu, şunları söyledi: “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ardından Narkotik Daire Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) ile uzunca bir süredir planlanan bir operasyondu. Bu operasyon hem gizli bir dosya olarak yürütüldü, yaklaşık 1, 1,5, 2 ay önce bu operasyona bağlı olarak bir yakalama daha gerçekleştirilmişti. Kamuoyuna çok fazla deklare edilmeden, suç dosyasına herhangi bir halel gelmemesi için devam da ettirildi. Özellikle suç gelirleri ile mücadele gerek terörün finansmanı açısından gerek uyuşturucunun suç gelirlerinin önlenmesi bizim önceliklerimizden biridir. Hem Adalet Bakanlığı’mızın hem bizim hem de MASAK’ın çok ciddi çalışmaları söz konusu. Sonuç da alıyoruz. Bunun özelliği şu; sabah Emniyet Genel Müdürümüz, Bakan Yardımcımız ve diğer arkadaşlarımız saat 05.00’te geldiler, ben de 06.00’da geldim. Savcılarımızla birlikte operasyonu buradan takip ettik. İnanıyorum ki cumhuriyet tarihinin uyuşturucu ve suç gelirleriyle ilgili en önemli operasyonu. Bu büyüklükte operasyon olmadı; ama bugünden sonra çok daha güçlü bir şekilde olabileceğini bir kere daha ifade etmek istiyorum.

GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI


Öte yandan düzenlenen operasyonun görüntüleri de ortaya çıktı. Görüntülere göre polis, gözaltına alınan şüphelilerin adreslerinde arama yaptı. Şüphelilerden birine ait adresin lüks olması dikkat çekti. Burada yapılan aramada çok sayıda tabanca, kılıç ve malzeme ele geçirildi.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYORDU


Bakan Soylu’nun açıkladığı örgütün 2 tepe yöneticisinin, Nejat Daş ve Çetin Gören olduğu öğrenildi. Daş ve Gören, İstanbul’da polisin düzenlediği operasyonla gözaltına alındı. Örgüt liderlerinden Çetin Gören’in ‘Padişah’ yazılı fotoğrafının arama yapılan lüks adreste, duvarda asılı olması dikkat çekti. Çetin Gören’in, hem Brezilya hem Hollanda’da 26 yıl hapis cezasıyla INTERPOL tarafından kırmızı bültenle arandığı ve cezaevi firarisi olduğu da ortaya çıktı.

Aydınlık


Yorumlar (0)