Diyanet raporu: Furkancılar FETO'yü savunan bir grup

Adana'da namaz kılma bahanesiyle kuralları ihlal eden, 'Furkancılar' olarak bilinen bir grup Furkan Cemaati mensubuna polis müdahale etti. Alparslan Kuytul’un başında bulunduğu Furkancılar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tarikatlar raporunda 'FETÖ’yü savunan' bir grup olarak tanımlanıyor.

23.05.2020, 14:17 Haberler
Diyanet raporu: Furkancılar FETO'yü savunan bir grup
 
Adana'da namaz kılma bahanesiyle kuralları ihlal eden, 'Furkancılar' olarak bilinen bir grup Furkan Cemaati mensubuna polis müdahale etti. Alparslan Kuytul’un başında bulunduğu Furkancılar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tarikatlar raporunda 'FETÖ’yü savunan' bir grup olarak tanımlanıyor.


Alparslan Kuytul'un yönettiği Furkancıların provokasyon denemeleri devam ediyor. Daha önce Kuytul’a destek eylemlerinde polisle karşı karşıya gelen Furkancılar, Adana Kitap Fuarı'na boyunlarında ‘Alparslan Kuytul’a Özgürlük’ atkılarıyla alınmayınca başörtülü ve peçeli kadınların kitap fuarına alınmadığı yalanını kullanmıştı.

Furkancıların son provokasyon denemesi namaz üzerine oldu. Furkancılar namaz kılma bahanesiyle tüm sosyal mesafe önlemlerini ihlal ettiler. Polisin uyarılarını da dinlemeyen tarikat üyeleri, dağılmamakta direndi. Emniyet güçleri de gruba müdahale ederek sosyal mesafe kuralını bozukları için ceza kesti. Bazı Furkancıların polise “Müslüman memleketinde namaz kılamazsınız ama 19 Mayıs etkinlikleri yapabilirsiniz, Anıtkabir’e gidebilirsiniz” diyerek tepki gösterdiği görüldü.

EMNİYETİ HEDEF ALDI

Sosyal medyada Kuytul'un olayların ardından yaptığı konuşmanın videosu paylaşıldı. Aydınlık gazetesinde yer alan habere göre, Kuytul burada “Emniyeti Maocu komünistler ele geçirmiş gibi bir durum görüyorum ben. Ergenekoncular emniyeti ele geçirmiş gibi bir durum var. 28 Şubat'ı tekrar hortlattılar” ifadelerini kullandı.

Furkancıların lideri Alparslan Kuytul yaşananların ardından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı: “Mesafeyi koruyarak açık alanda namaz kılmak isteyenlere müdahale etmeye ne hakkınız var! Zerre kadar imanı olan bu zulme karşı gelir! Sürekli bir şeyleri bahane ederek toplumun gözünü korkutmak istiyorlar. Kimse kımıldamayacak, kimse konuşmayacak, basın açıklaması yasak, yürüyüş yasak, konferans yasak, camii teravih namazı yasak, cuma namazı yasak, itikaf yasak, Bayram yasak… Yasaklar ülkesi oldunuz. Türkiye’yi Doğu Türkistan yapmak isteyen moğolcu komünistler; Türkiye’yi Doğu Türkistan yapamayacaksınız. Türkiye’de virüs bahanesiyle diktatörlük kuruluyor!”

YENİ PROVOKASYONUN İŞARETİNİ VERDİ

Kuytul, 15 Mayıs Cuma günü yayınlanan ‘Alparslan Kuytul Hocaefendi ile Ramazan Hasbihali’ isimli programda yaptığı konuşmada koronavirüs önlemleri kapsamında Ramazan Bayramında sokağa çıkma yasağı getirilmesine de karşı çıkıyor. Yasağın İslam’a ve Müslümanlara ihanet olduğunu savunan Kuytul, “Eğer böyle bir şey yaparlarsa İslam düşmanlarının istediği yapılıyor, demektir. Bayram günü bayram yaptırmayacaklar. Bunun için yapılıyor, demektir” dedi. Kuytul 20 Mayıs’ta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yeni bir provokasyonun işaretini de verdi: “Bayram kültürünü bitirmeye çalışanlara inat, Cuma günü akrabalarımla ve arkadaşlarımla bayramlaşacağım.”

DİYANET: ANAYASA KARŞITI FETÖ DESTEKÇİSİ

Alparslan Kuytul’un başında bulunduğu Furkancılar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 15 Temmuz FETÖ Darbe girişimi sonrası hazırladığı tarikatlar raporunda da yer aldı. Rapora göre Kuytul, demokrasi, anayasa, kanun ve laiklik gibi yönetim şekil ve rejimlerini reddetmekte; ümmetin bu konularda sapıklığa düştüğünü iddia etmektedir. Yurtiçinde ve yurtdışında halka açık konferanslar düzenleyen Kuytul, üniversiteli gençlerle söyleşi, kitabevi sohbetleri, Skype üzerinden dersler, mitingler, iftar programları düzenliyor. Kuytul’un son zamanlarda muhalif bir siyasi parti lideri hüviyetinde konuşmalar yaptığının vurgulandığı raporun değerlendirme bölümünde Furkancılar için şu ifadeler kullanılıyor:

“Kuytul’un devlet karşıtlığı söylemi, darbecileri ve FETÖ’yü savunmaya, bunun yanında birçok milli meselede Türkiye düşmanlarını tercih etmeye kadar ulaşmıştır. Öte yandan FETÖ elebaşına benzer şekilde Hz. Peygamber’in adını istismar ederek onun kendi mitinglerine katıldığını iddia etme noktasına gelmiştir.”

HDP VE FETÖ'DEN DESTEK

Furkancılara HDP'li bazı vekillerin sahip çıkması dikkat çekti. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, sosyal medya hesabı üzerinden "Yine bir polis şiddeti..! Polis devleti uygulamaları yurdun her yerinde, hukuk ve özgürlük istiyoruz" diye yazdı. Kuytul’a bir destek de FETÖ’den geldi. ABD'ye kaçan FETÖ firarisi Hakan Şükür, Kuytul'un sosyal medyadaki provokatif paylaşımlarını beğendi ve paylaştı.

KUYTUL 22 AY TUTUKLU KALDI

Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı'nın faaliyetleri hakkında 31 Ocak 2018’de soruşturma başlatıldı. Vakfın kurucu başkan Alparslan Kuytul’un da aralarında yer aldığı 45 sanık hakkında 3 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıkların suçları, dava dosyasında şöyle sıralanıyor: 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek', 'özel belgede sahtecilik', 'dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık', 'kamu kurum ve kuruluşları ve benzeri tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık', 'mal varlığı değerlerinin gayrimeşru kaynağını gizlemek'.

Davanın açıldığı dönemde Furkan Vakfı resmî sitesine, islamidersler.com sitesine, Furkan Vakfı ve Alparslan Kuytul’un resmi Facebook adreslerine BTK tarafından erişim engeli konuldu. Önce Furkan Vakfı’nın tüm faaliyetlerinin geçici olarak men edildi, ardından kayyum atandı. Kuytul, 22 aylık tutukluluğunun ardından 5 Aralık 2019’da yurt dışına çıkış yasağı getirilerek tahliye edildi.

banner1
Yorumlar (0)