Dr. Hicran Kazancı: Ebü Rigal

09.02.2021 tarihinde, Kerkük’te 9 Türkmen siyasi partileri toplandı. Toplantıda, Kerkük’teki Türkmen varlığını hedef alan ve son dönemde uygulamaya konulan karanlık planları bozmak amacıyla önümüzdeki parlamento seçimlerine tek bir liste ile katılma kararı aldı.

18.02.2021, 11:23 Haberler
Dr. Hicran Kazancı: Ebü Rigal

Bu karar, iyiden iyiye Moralları bozulan ve umutlarını kayıp etme üzere olan Kerkük’teki Türkmen milletinin, yeniden diriliş misali toparlanma umudunu yeşertmiştir. Bu gelişme, Kerkük’teki Türkmenleri azınlık konumuna düşürme planı üzerinde yıllardır çalışıp ve 2018 Irak Parlamento seçimi öncesinde Bağdat’taki Babyloon Rotana Otel’inde anlaşmasını sağlayan karanlık merkezleri kaygılandırmış ve piyonlarını devreye sokmuş.


Türkmenlerin Kerkük’te 300 bin nüfusa sahip azınlık unsur olduğunu, arkasından Türkmenlerin bağrından çıkan siyasi müessesin Bağdat’ta iktidar olmamasını isteyen komşu ülkeler var diye al-âlâmın gözüne bakarak söyledi. Dahası da, tek listede seçime girme kararı alan, merkezi Kerkük’te olmayan 2 parti başkanları ile görüşerek birleşme kararlarından geri dönmeleri konusunda ikna etmeye çalıştı.


Peki hedefi ne, birleşmeyi dağıtmak, aralarına nifak-fitne sokmak, Türkmenlerin birden fazla liste halinde önümüzdeki seçime katılmalarını sağlamaktır. Yani, başına musallat edildiği siyasi yapı ile 2 veya 3 diğer partilerle birleşerek 4 aday sunması, geri kalan 5-6 Türkmen partilerinin de 4 aday takdim etmesi, Fetih Listesi de 2 aday verdiği takdirde toplan 10 Türkmen adayının birbirleri ile rekabet ederek sadece kendisi ortadan sıyırıp kazanması planları üzerinde anlaşmış karanlık merkezlerle. Karşılığında, Kerkük’teki Türkmenleri azınlık konumuna düşürmesidir. Daha açık bir ifadeyle, Kerkük’ten 6 Kürt, 5 Arap ve 1 Türkmen milletvekilinin çıkarılması veya 6 Kürt, 4 Arap ve 2 Türkmen vekilinin seçilme anlaşması üzerinde imza atmış. Onun için 9 Türkmen partilerinin birleşmesi, korkulu rüyası olup psikolojisi üzerinde derin bir olumsuz etki yaratmış.


Dolayısıyla, yapılan 9 siyasi Türkmen partilerinin Kerkük konusunda tek liste üzerinde anlaşmaları, Türkmen milleti için yeniden kuruluş veya yeniden diriliş olduğu bir harekattır. Bu harekata her şerefli Türkmen ferdi destek vermelidir. Aksi takdirde, Türkmen varlığı büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacaktır.


Dr. Hicran Kazancı
Irak Türkmen Cephesi (ITC)
Yürütme Kurulu ve İdari Heyeti Üyesi

Yorumlar (0)