Hollanda Hükümet: Bozkurtları terör yapısı olarak görmüyoruz 

Geçen yıl Hollanda’daki Denk Partisi hariç bütün partilerin ‘evet’ oyu vererek Hollanda’daki Ülkü Ocaklarının kapatılması için girişimde bulunulmuştu. Ülkü Ocaklarının kapatılması ile ilgili bugün çıkan karar Hollanda’daki FETÖ-PKK terör örgütleri ve Özgürlükler Partisi Lideri ırkçı Geert Wilders’ı şok etti.

22.09.2021, 22:48 Haberler
Hollanda Hükümet: Bozkurtları terör yapısı olarak görmüyoruz 

Konu ile ilgili Hollanda Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Hollanda Hükümeti “Bozkurtları terör yapısı olarak görmemektedir. Bozkurtların düşünceleri ve sembolleri yasak değildir” denildi.

2020 yılında Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’ (VVD) milletvekili, meclise önerge sunmuş ve Hollanda’daki Ülkü Ocaklarının kapatılması ve Bozkurt işaretinin yasaklanmasını taleb etmişti.

 Hollanda’da tabanının büyük çoğunluğu yabancılardan oluşan Denk Partisi, meclise sunulan önergeye ‘hayır’ oyu verirken diğer partilerin tamamı ‘evet’ oyu vermişti. 

Platform Dergisi'nde yer alan habere göre, Hollanda’da faaliyet gösteren Ülkü Ocaklarının kapatılması ve Bozkurt işaretinin yasaklanması önergesine 6 ay sonra Adalet Bakanı ve Sosyal İşler Bakanı tarafından açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Hükümet ‘Bozkurtlar’ı terör yapısı olarak görmemektedir. Bozkurtlar’ın düşünceleri ve sembolleri yasak değildir. İnsanların demokratik kurallar ve anayasanın sınırları içerisinde kendi tercihlerini yapma özgürlükleri bulunmaktadır. ‘Bozkurtlar’ı örgüt olarak yasaklama imkanı için gerekçeler yeterli değildir” denildi.

İşte yapılan açıklamanın tam metni:

Hollanda’da düşünce, fikir, değerler ve yaşam tarzı ile çok çeşitliliğe yer var. Bu sebepten ‘Bozkurtlar’ın düşünceleri ve sembolleri yasak değildir. İnsanların demokratik kurallar ve anayasanın sınırları içerisinde kendi tercihlerini yapma özgürlükleri bulunmaktadır. ‘Bozkurtlar’ı örgüt olarak yasaklama imkanı için gerekçeler yeterli değildir. Ayrıca yasaklamak mümkün değil, çünkü ‘Bozkurtlar’ hukuki bir yapıya sahip değiller. Bu sebepten ve Hollanda’daki şiddet olaylarının sınırlı olmasından dolayı, Avrupa ülkeleri ile yasaklama imkanının görüşülmesine gerek göremiyorum. Özgürlüklerimiz anti-demokratik ve kabullenilemeyecek tutumlara ruhsat değildir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda buna karşı tedbirler alınır ve gereken kurumlar işlevlerini yerine getirirler. Kamu düzeni sorun yaşarsa, belediye başkanları buna karşı harekete geçerler. Suç teşkil edilen konu olursa, polis gerekeni yapar, kovuşturma konusunu savcılık belirler. Hükümet aşırı milliyetçi akımların topluma tehdit oluşturma imkanlarını takip etmekte ve gerektiğinde gereken mercileri bilgilendirmektedir. Hükümet ‘Bozkurtlar’ı terör yapısı olarak görmemektedir. Bunun için zaten hukuki bir dayanakta bulunmamaktadır.

Ne Olmuştu?
12 Kasım 2020 tarihinde Hollanda'daki Ülkü Ocaklarının yasaklama kararının çıkarılması için Hollanda'daki Denk Partisi, 'hayır' derken diğer partililerin tamamı 'evet' oyu vererek tasarının kabul görmesi kararı üzerinde etkili olmaya çalışmışlardı. Ancak bugün (21-09-2021) çıkan karar Hollanda’daki Ülkü Ocakların yasaklanmaması yönünde oldu.



Yorumlar (0)