Hollanda'da Ülkü Ocakları Yasaklandı

Fransa'dan sonra Hollanda'da yasağa imza attı; Hollanda Parlamentosu Ülkü Ocaklarının kapatılmasına yönelik kararı onayladı. Hollanda Türkleri kararı tepki ile karşıladı.

18.11.2020, 19:59 Haberler
Hollanda'da Ülkü Ocakları Yasaklandı
Fransa'dan sonra Hollanda'da yasağa imza attı; Hollanda Parlamentosu Ülkü Ocaklarının kapatılmasına yönelik kararı onayladı. Hollanda Türkleri kararı tepki ile karşıladı.

 

Geçtiğimiz hafta Fransa Ülkü Ocaklarını yasaklıyacağını duyurmuş ve kısa süre sonra uygulamıştı. Benzer kararın Hollanda'dan gelmesi, Almanya gibi başka Avrupa ülkelerinde uygulanacağı bekleniliyor.

 

Hollanda Meclisi, "Aşırı sağcı organizenin, ülkede değişik toplumları karşı karşıya getirdiği ve halk arasında gerilime sebep olduğu dolayısı ile Avrupa ülkeleri bu konuda uygulamaları araştırılması gerekli. Hollanda'da bu yapıyı (Ülkü Ocakları) yasaklamanın yollarını araştırmalıdır" şeklide açıklamalarda bulunuldu.

 

TUNAHAN KUZU: ÖZGÜR DERNEKÇİLİĞE AYKIRI

 

Denk Partisi Milletvekili Tunahan Kuzu, tasarının dernekçiliğe aykırı olduğunu belirterek şu ifadede bulundu:

 
Bu tasarı hukuk devletinin önemli bir prensibi olan özgür dernekçiliğe aykırıdır. Bir derneğin yasaklanıp yasaklanmaması meclisin sorumluluğu değil bağımsız hakimlerin sorumluluğudur. Ayrıca PKK gibi terör örgütüne müsamahakar davranan birçok siyasi parti, bu önerge ile amaçladıkları akıl alacak gibi değil. Birçok siyasi partinin standart olarak uyguladığı çifte standart tekrar gün yüzüne çıkmış oldu.

 

Önerge, 3 hayıra karşı 147 evet oyu ile kabul edildi.

 

Ayrıca, Almanya'da benzeri karar için tasarı hazırlığı içinde. Tasarı, Merkel’in partisi CDU ile Yeşiller ve Liberal Parti tarafından hazırlanıyor. Bu üç partinin oyu yasağı hayata geçirmeye yetiyor. Tasarı kanunlaşırsa, ülkücü dernek ve faaliyetler Almanya'da yasaklanacak.

 



 

Hollanda'daki Ülkü Ocaklarının yasaklama kararının çıkarılması için Hollanda'daki bütün partiler evet oyu verirken Denk Partisi hayır oyu verdi. Böylelikle  Ülkü Ocaklarının yasaklama kararına Denk Partisi tek başına karşı çıktı.



EŞREF KERKÜKLÜ © ÖZEL HABER

banner79
Yorumlar (0)