Hollandalı gazeteciler, yurtdışında kendi ülkesi için casusluk yapıyor!

Hollanda'daki gizli istihbarat servislerinin düzenli olarak gazetecilere casusluk yapmaları için teklifte bulunduğu ortaya çıktı.

17.10.2022, 20:55 Haberler
Hollandalı gazeteciler, yurtdışında kendi ülkesi için casusluk yapıyor!

Hollanda'daki gizli istihbarat servislerinin düzenli olarak gazetecilere kaynaklık, muhbirlik ya da ya da ajanlık yapmaları için teklifte bulunduğu ortaya çıktı. Ülkenin en güvenilir gazetelerinden NRC’nin özel haberine göre, ülkedeki istihbarat servisleri casusluk yapmaları için özellikle Ortadoğu gibi çatışma bölgelerindeki gazetecilerle irtibat kurmaya çalışıyor.Bölgedeki cihatçı örgütler nedeniyle hem AIVD hem de MIVD burayla yakından ilgileniyor.

NRC gazetesi, AIVD iç yazışmalarına ait bir belge üzerine geçen ay araştırma başlattı ve bu belgenin, 8’i gazeteci olmak üzere 21 istihbarat kaynağı ve ajanın isimlerini içerdiği belirtildi. Belgeye ilişkin, istihbaratın ilgi alanlarındaki konularla ilgilenen veya bu alanlarda çalışan 32 editör ve muhabirle görüşüldü. Bu gazetecilerin yarısının Hollanda’daki iki istihbarat servisinden, bilgi aktarmak, muhbirlik ve casusluk yapmak için teklif aldıkları söylendi. 

Bir AIVD yetkilisi gazeteye vermiş olduğu röportajında  istihbarat örgütünün gazetecileri işe aldığını doğrulayıp şunları söyledi:  “Yapısal olarak bu oluyor. AIVD görevlileri yurtdışında bir ağ kurmak zorunda. Gazeteciler de bunun bir parçası.” 

'Gazetecileri tehlikeye atıyor'

Hollandalı program yapımcıları Thomas Erdbrink ve Sinan Can'da NRC'ye  çıklama yaptı. Ünlü isimler, gizli servislerin bu girişiminin, gazetecileri tehlikeye attığın özellikle belirtti. Hollanda Televizyonu için haber programı hazırlayan Sinan Can,  2018'de istihbarat servisi tarafından arandığını, ancak görüşmeyi reddettiğini söyledi.  

Bir açıklamada Hollanda'da yayın yapan RTL Haber kanalının, İstanbul merkezli Ortadoğu muhabiri Olaf Koens'den geldi. Koens,  Twitter hesabından,AIVD'nin geçmişte casusluk yapmak için kendisine de teklif götürdüğünü açıkladı. Koens paylaşımında, "Moskova'da genç bir serbest çalışan gazeteciyken AIVD bir keresinde bana da yaklaşmaya çalıştı" dedi.

Hollanda Gazeteciler Sendkası (NVJ) Genel Sekreteri Thomas Bruning istihbarat servislerinin, istihbarat çalışmaları için gazetecileri işe almasının yasaklanmasını istedi.  Burning, gazetecilerin çalışma koşullarını düzenleyen bu kuralların, istihbarat örgütlerinin işe alımı konusunda da uygulanması gerektiğini vurguladı.

banner1
Yorumlar (0)