Irak Parlamentosu ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına karar verdi

Irak  Parlamentosu ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması için hazırlıklar yapıyor.

18.02.2021, 10:21 Haberler
Irak Parlamentosu ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına karar verdi

Irak’ta istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi, Irak'ın yabancı kuvvetlerin ülkeden çıkarılması için yasal adımları ve prosedürleri hazırlama işlemlerinin yapıldığını bildirdi. Irak hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Abdulmehdi telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Abdulmehdi,Telefon görüşmesinde, çeşitli kurumlardaki Iraklı yetkililerin parlamentodaki yabancı kuvvetlerin ülkeden çıkarılmasına ilişkin aldığı kararın uygulanması için yasal adımların gerekli prosedürlerin hazırlıkların yaptığını aktardı. Uluslararası koalisyon sürecindeki ilişkilerin geleceği ve Irak egemenliğine saygı çerçevesinde DEAŞ'a karşı ele alındığı savaşın telefon görüşmesinde Le Drian, bu konunun üstünde daha kapsamlı düşünülmesi gerektiğini belirtti.

ABD öncülüğündeki DEAŞ'a karşıt koalisyon, Irak'ta süren gerilim üzerine ülkedeki eğitim faaliyetlerini askıya alındığını açıkladı. Irak parlamentosunda yapılan dün olağanüstü oturumda, oy birliğiyle ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına karar verildi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Saldırıda, İranlı subayların ve Süleymani  ve beraberinde Mühendis'in de aralarında bulunduğu 5 Iraklı ile 10 kişi hayatını kaybetmişti.

 

banner79
Yorumlar (0)