Istihbaratın Erdoğan raporu: Hollanda’da siyaseti hareketlendirdi

Hollanda Temsilciler Meclisi’nde yer alan partiler, Hollanda İstihbarat Teşkilatı’nın Erdoğan raporu sonrası siyaset arenasını hareketlendirdi.

15.02.2021, 23:46 Haberler
Istihbaratın Erdoğan raporu: Hollanda’da siyaseti hareketlendirdi

Hollanda medyasına bomba gibi düşen, “Türklerde Selefiliğin yayılması ve Hollanda'ya olan etkisi” başlıklı istihbarat raporu meclisi de hareketlendirdi; siyasetçiler istihbarat raporunun biran önce meclise gelmesini istiyor.


Hollanda’da özel dosya haberler yaparak gündem yaratan HP/De Tijd gazetesinin istihbarat kuruluşuna dayandırarak yayınladığı, “Türklerde Selefiliğin yayılması ve Hollanda'ya olan etkisi” başlıklı haberde Hollanda’nın Utrecht kentinde 2019 yılında Gökmen Tanış adında bir kişinin 4 kişiyi öldürdüğü ve 9 kişiyi yaraladığı saldırıda Erdoğan’ın etkisi ve bağlantı kurulmaya çalışıldığı bildirildi.


Utrecht’teki saldırıdan bir gün önce Erdoğan’ın yaptığı konuşmada, Yeni Zelanda’da gerçekleşen cami saldırısına vurgu yaparak, “Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında bir savaş yaşanıyormuş gibi” açıklamasına dikkat çekildi.


Bağımsız milletvekili Van Kooten-Arissen ve ırkçı parti Özgürlük Partisi (PVV) genel başkanı Geert Wilders tarafından, gizli istihbarat raporun biran önce meclise gelmesini istediler ve meclisin toplanması taleb edildi. 


Öte yandan Hollanda’daki siyasi partiler peş peşe açıklama yaparak, hükümeti konu ile ilgili aydınlatıcı açıklama yapmaya çağırdı.


Açıklama yapan siyasi partiler şu ifadelere yer verdi:


Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD)'nin Milletvekili Dilan Yeşilgöz Zegerius: "Analiz doğruysa yeni değil ama çok endişe verici."


Yeşil Sol (GroenLinks) milletvekili Niels van den Berge: "Erdoğan'ın defalarca Avrupa'da Batı karşıtı duyguları ve aşırılığı canlandırmaya çalışması  şok edici."


Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders: "Mark Rutte, Terörist Erdoğan'a cesaret göstererek mücadele etme, Hollanda'daki nüfuzunu durdurma, Türkiye'yi NATO'dan kovma ve Türk büyükelçisini Hollanda'dan ihraç etme zamanının geldi."


Sosyalist Parti (SP) milletvekili Ronald Van Raak: "İstenmeyen etkinin meydana geldi. Türkiye'den finansmanı durdurmak bu etkiyi ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir."


Ne olmuştu?

Hollanda medyasına, "Türklerde Selefiliğin yayılması ve Hollanda'ya olan etkisi" başlığı ile sızan istihbarat raporu, Hollanda gündemine oturdu. Ardından Hollanda siyaseti hareketlendi.
Raporla ilgili geniş kapsamlı bilgi için alta yer alan manşet resimine tıklayın:






EŞREF KERKÜKLÜ © ÖZEL HABER

banner1
Yorumlar (0)