Macaristan Başbakanı Viktor Orban'dan Hollanda Başbakanına 'LGBTİ' yanıtı: Bu sömürgeci yaklaşımdır

Okullarda, eşcinselliği teşvik edecek her şeyi yasaklayan yasa çıkaran Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB zirvesinde diğer liderler tarafından eleştirilmişti.

03.07.2021, 14:18 Haberler
Macaristan Başbakanı Viktor Orban'dan Hollanda Başbakanına 'LGBTİ' yanıtı: Bu sömürgeci yaklaşımdır

Viktor Orban kendisine "Ya LGBT haklarına saygı göster ya da AB'yi terk et" ifadelerinde bulunan Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi Hollanda'nın sömürgeci dönem zihniyetini devam ettirmekle suçladı.

Macaristan devlet radyosuna konuşan başbakan Orban, şunları dedi:

Bu sömürgeci yaklaşımdır. Başka bir ulus, başka bir ülkenin yasaları hakkında neyi söyleyebilecekleri, neyi söyleyemeyecekleri konusunda hiç düşünmüyorlar.

18 yaşından küçüklere eşcinselliğin tasvir ve teşvik edilmesini yasaklayan maddeden ötürü ‘LGBT karşıtı’ olduğu eleştirilerini kabul etmeyen Orban, "Bu eşcinselliğe karşı değil, çocuklarla ebeveynlerinin haklarının korunmasıyla ilgili" açıklamasında bulundu.

Gelecek yıl genel seçimler öncesi Macaristan'ın geleneksel Hıristiyan değerlerini korumayı amaçladığını belirten Orban, medya, yargı ve göçmenlere yönelik kısıtlayıcı maddeleri de kapsayan yasayı iptal etmesi için AB'nin yoğun baskısı ile karşı karşıya.

kültür savaşı, medeniyetler savaşı Emmanuel Macron

Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesinden 17 ülkenin liderlerinin, LGBT haklarını koruma kararlılığını teyit ettikleri bir mektuba imza attı. Geçen haftaki AB zirvesinin ardından Macaristan'ın 15 Haziran'da çıkardığı yasayı eleştirirken, 'kültür savaşı, medeniyetler savaşı' benzetmesi yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, diğer yandan Budapeşte'nin AB üyeliğinden çıkarılmasını reddedip birliğin hukuki mekanizmalarının çalıştırılarak cezalandırılmasını ileri sürdü.

AB’de kalıp kalmamayı düşünmelisiniz Mark Rutte

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise gazetecilere yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu:

Bunun olamayacağına dair gerçekten güçlü, derin bir hissimiz var. Bu değerlerimizle ilgili; biz bunun için varız. (Orban'a) dedim ki, 'Bunu durdurmalısınız, yasayı geri çekmelisiniz. Eğer hoşlanmıyorsanız ve gerçekten Avrupa değerlerinin sizin değerleriniz olmadığını söylüyorsanız, o zaman Avrupa Birliği'nde kalıp kalmamayı düşünmelisiniz.'


 

banner79
Yorumlar (0)