Türkmen Davası Partiler Üstü bir Mesele Olmalı

Irak’taki Türkmenlere verilen bir bakanlığın şu ana kadar gerçekleşmemesi konusunda Türkiye’deki siyasi parti başkanları veya sözcülerinin yaptıkları Türkmenlere destek açıklamaları, Türkmen milletince takdire şayandır. Ancak, bu konuda aydınlatılması gereken iki husus bulunmaktadır: Birinci husus, Türkmenler için ihdas edilecek bakanlık yetkisini Irak Parlamentosu oy birliğiyle Irak Başbakanı Mustafa Al-Kadhimi’ye verilmiştir.

28.06.2020, 01:23 Haberler
Türkmen Davası Partiler Üstü bir  Mesele Olmalı
Irak’taki Türkmenlere verilen bir bakanlığın şu ana kadar gerçekleşmemesi konusunda Türkiye’deki siyasi parti başkanları veya sözcülerinin yaptıkları Türkmenlere destek açıklamaları, Türkmen milletince takdire şayandır.

Ancak, bu konuda aydınlatılması gereken iki husus bulunmaktadır:

Birinci husus, Türkmenler için ihdas edilecek bakanlık yetkisini Irak Parlamentosu oy birliğiyle Irak Başbakanı Mustafa Al-Kadhimi’ye verilmiştir. Kadhimi’ye sunulan ve üzerinde ısrar edilen Türkmen aday, Türkmen toplumu tarafından istenmediğinden şu ana dek bakanlık kurulamadı. Aynı isim Adil Abdul Mehdi döneminde de ısrarla aday olarak sunulmuştu. Bu nedenle Türkmenlere verilen bu bir bakanlığın heba edildiğini belirtmek gerekir. Öte yandan, Kadhimi’ye verilen aday/adayların adları ve özgeçmişleri Türkmen kamuoyuna şimdiye dek açıklanmadı ve bu da şeffaflıktan uzak bir süreç anlamına geliyor.

İkinci husus ise, Irak Türkmen meselesine Türkiye’nin yaklaşımıyla ilgili Türkmen meselesi Türkiye’nin iç politikasının bir parçası yapılmak yerine,  partiler üstü görülmeli ve Türkiye’nin dış politikasına ait bir husus haline getirmelidir. Irak’ta üç milyonu aşkın nüfusu bulunan Türkmen milletinin iradesini yansıtan ve millet tarafından rağbet gören Türkmen siyasetçileri üzerinde siyasi teamüllerin yapılması, Türkmen milletinden önce Türkiye’ye bölgede büyük katkı sağlayacaktır. Millete rağmen siyaset yapılamayacağı, 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimini milletin önlemesiyle ispatlanmış, siyasi literatüre böyle bir olayla girmiştir.

banner79
Yorumlar (0)