Zalmay Halilzad’ın Teklifi ve Türkmenler

19 Mart 2003 tarihinde, ABD’nin Irak Özel Temsilcisi olan Zalmay Halilzad tarafından Türkmenlere bir teklifte bulundu.

19.02.2021, 12:35 Haberler
Zalmay Halilzad’ın Teklifi ve Türkmenler

19 Mart 2003 tarihinde, ABD’nin Irak Özel Temsilcisi olan Zalmay Halilzad tarafından Türkmenlere bir teklifte bulundu. Öneri, “Türkmenleri temsil eden siyasetçiler olarak Kerkük dahil olmak üzere Irak’ın Kuzeyinde kurulacak Kürdistanı tanıyın ve kabul edin, buna karşı Saddam sonrası kurulacak Bağdat merkezli hükümette, Şii Arap, Sünni Arap ve Kürtler gibi oranınıza göre iktidarda pay sahibi olursunuz” ve kabul etmezseniz iktidardan pay alamasınız diye açık bir şekilde söyledi.

 
Yani, Kerkük karşılığında 1ve2 bakanlığın yanı sıra bir kaç müsteşar, elçi, vs. verilmesidir. Ancak, Irak’taki  Türkmenlerin mevcudiyetinin korunması, gelecekteki varlığının güçlenmesi ve 1000 yıllık diyarı olan Kerkük’ün Türkmen özelliğini muhafaza edilmesi, verilecek makam ve mevkiden çok önemlidir. Mevki-makam geçicidir, şehitlerin emaneti olan millet kalıcıdır. Dolayısıyla, dönemin Türkmen siyasetçileri tereddüt etmeden Zalmay’ın önerisini ret ettiler. Kerkük’ü makam, mevki ve akça karşılığında başkalarına peşkeş çekmeyen Türkmen siyasetçilerini ve arkalarındaki üst aklı tarih minnetle ve saygıyla zikir edecektir. 


Kerkük’ü başkalarına akça karşılığında vermeyi ret eden, dönemin ABD Irak Özel Temsilcisi ile görüşen Türkmen siyasi kurumunun başında başkan diye 2003 sonrası uzun süre kalamadıklarının neden de budur.  Uzun süre kalan zat, Türkmenlerin Kerkük’te 300 bin nüfusa sahip azınlık unsur olduğunu ve Bağdat’ta iktidar olmamızı istemeyen komşu ülkeler var (Türkiye ve İran’ı kasıt ederek) demeçlerde bulundu.


Bugünlerde, Kerkük’ten kaçırılan günlük 3400 varil petrolden pay alarak, Türkmenleri zayıf, parçalı ve azınlık konumuna düşürmesini örtmek için o dönemde Zalmayı’n teklifini kabul etmeyen Türkmen siyasetçiler, Türkmenlerin bugün yaşadıklarında sorumludur diye, aklınca tarihi çarptırmaya çalışarak bahane üretmeye başladı. 


Tarih sadece kahramanları değil işbirlikçi hainleri de yazar ve en büyük aldanma başkalarını aldattığını sanmak olduğunu sana hatırlatmak isterim. 


           Dr. Hicran Kazancı
Irak Türkmen Cephesi Yürütme ve İdari Heyeti Üyesi
 

banner79
Yorumlar (0)