Kerkük ve Koronavirüs

24 Haziran 2020, 17:59 Yazarlar Dr. Hicran Kazancı
Kerkük ve Koronavirüs
İlk olarak Çin’de ortaya çıkan Korona virüs hızlı bir şekilde dünyaya yayıldı. Ülkeler, Henüz aşısı bulanmayan bu hastalıkla kendi şartlarına göre ivedilikliler mücadeleye başladılar. Tüm ülkelerde kullanılan araç, gereç ve yöntemlerin,  aşağı yukarı birbirine benzemektedir. Yani, Virüs ve bulaşıcı hastalıklar konusunda uzam olan yüksek ihtisaslı doktorlardan oluşan bir bilim kurulu oluşturuldu. Söz konusu kurul, hastalığın günlük durumu ile değerlendirme yapıp, önlemler konusunda atılması gereken adımları belirliyor ve üst makamlara rapor şeklinde gönderiyor. Üst makamlar ise, bilim kurulunun günlük raporlarına göre kararları uygulamaya koyuyor. Ülkeler, bu yöntemler sayesinde virüsün yayılma hızını düşürerek hastalığın çevrelenmesinde büyük ölçüde başarılar kayıt etti.

Yazım konusu olan ve bizi ilgilendiren Irak’ın Kerkük Kentindeki durum hangi aşamada? 2020’nın Şubat ayının sonuna kadar, Kerkük sağlık Müdürü olan Türkmen kökenli deneyimli Dr. Kerim Veli tarafından uygulanan bilimsel temeli önlemler sayesinde, kentteki virüsün yayılması yok denecek kadar düşüktür. Korona konusundaki inisiyatifi elinde tutup Bağdat sağlık Bakanlığı ile direk görüşen Dr. Veli emekliye ayrıldı. 1 Mart 2020 tarihinde, Türkmen payı olmasına rağmen yerine Kerkük valisi (vekaleten) Rakan Sait’in eczacı yiyeni atandı ve virüs ile mücadele inisiyatifi valiliğe geçti. Bağdat tarafında Kerkük Sağlık Müdürlüğüne verilen 4 milyar ID’na rağmen, bu güne kadar solunum cihazı, kit testleri gibi gereken hiçbir tıbbı malzemelerin alınmadığı ifade edilmektedir. Dahası da, ticari amaçla fahiş fiyatlarla dışarıdan alınan test cihazlarının, seçim cihazları gibi ters sonuç verdiği ortaya çıktı. Kentte, bugüne kadar tam teşekkülü karantina hastanesinin tahsis edilmemesi, vahim olan durumun hangi boyuta ulaştığının göstergesidir. Ayrıca, Kerkük’te yapılan günlük test sayısının 120-130 test arasında olduğu bilinmektedir. Yapılan toplan testin sonucu 50-55 pozitif çıkması, günlük yapılan testlerin %50’sının hasta olması demektir. Bu durum, Kerkük’ün giderek kötüleşen korona virüs vaziyetini gözler önüne sermektedir.

Kerkük’te virüs ile mücadele eden bilim kurulu veya benzeri yapı var mı? Var ise nasıl çalışıyor? Kerkük valisi başkanlığında bir kriz masası var. Masa kimlerden oluşuyor, vali, vali müsteşarı, vali sözcüsü, Kerkük milletvekillileri, Kerkük İstihbarat ve Polis müdürleri, Kerkük Üniv. Rektörü ve Yardımcısı..vs. Uzman doktorlar hariç herkes var. Toplantıları, gerek gördükleri zaman, kararlar, edebiyat fakültesi mezunu vali, makine mühendisi kriz masası başkan yardımcısı ve hukuk fakültesi mezunu alım-satım komisyon başkanı tarafından alınmaktadır. Son aldıkları karar baktığımızda, kentin merkezi bölgesinde bulunan ve Türkmen doktorlar tarafından idare edilen Cumhuriyet Hastanesinin karantina hastanesi olması, bilimselden uzak ayrımcı bir karar olduğu görünmektedir. Peki, asrın lideri olan Türkmeneli komutanı ne yapıyor? Sağlık merkezi niteliğinde olan Türkmen Şifa Hastanesinin VİP karantina hastanesine dönüştürelim diye tutturmuş. Ağlayan halimize gülelim atasözü herhalde bunun için söylenmiş.

Kerkük’ün imarı için valiliğe tahsis edilen 500 milyon doların, alınan yanlış kararlara ses çıkarmamak için bölüşmek ve rantiyeye dönüştürmek yerine korona ile mücadelesine sarf edilmiş olsaydı, bugün Kerküklüler panik ve korku içinde yaşamazdı.
ETİKETLER
#Kerkük #Koronavirüs
Yorumlar (0)