TBMM Başkanı Şentop, Endonezya Halkın Danışma Meclisi Başkanı Soesatyo ile telefonda görüştü

- Şentop: "İsrail'e artık 'dur' demenin, Filistin'i haklı davasında en kuvvetli şekilde desteklemenin vakti çoktan geçmektedir"- Soesatyo: "Biz Endonezya Halk Meclisi olarak İsrail'in saldırılarını durdurmasını istiyoruz ve tüm tarafların ateşkese girmesini düşünmekteyiz"

17.05.2021, 20:59 Politika
TBMM Başkanı Şentop, Endonezya Halkın Danışma Meclisi Başkanı Soesatyo ile telefonda görüştü

TBMM (AA) - TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "İsrail'e artık 'dur' demenin, Filistin'i haklı davasında en kuvvetli şekilde desteklemenin vakti çoktan geçmektedir." dedi.

Şentop, Endonezya Halkın Danışma Meclisi Başkanı Bambang Soesatyo ile telefon görüşmesi yaparak, Endonezya halkının geçmiş Ramazan Bayramı'nı kutladı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, bütün dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi ve Endonezya'yı da etkilediğini belirten Şentop, salgın nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, hastalıkla mücadele edenlere de şifa diledi.

Hüzünlü bir bayram geçirdiklerini ifade eden Şentop, "Filistin'den gelmeye devam eden, dozajı mütemadiyen artan acı haberler dünyadaki iki milyarı aşkın Müslümanı derinden rencide ediyor. Filistin'e yönelik baskı ve şiddeti, Mescid-i Aksa'da ibadet eden kardeşlerimize yapılan saldırıları, Gazze'de bebek-çocuk demeden onlarca sivilin katledilmesine kadar giden vahim tabloyu gördükçe endişelenmemek mümkün değil." diye konuştu.

Şentop, İsrail'in devlet terörü uyguladığını, insanlığa karşı suç işlediğini, masum Müslümanların kanını akıttığını ve bu tablo karşısında dünyanın sessiz kalışını teessürle takip ettiklerini vurguladı.

Mustafa Şentop, "İsrail'e artık 'dur' demenin, Filistin'i haklı davasında en kuvvetli şekilde desteklemenin vakti çoktan geçmektedir. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin hürriyet ve adalet mücadelesinde şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla yanlarında duracağız. İsrail'in vahşetine son vermek için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde her türlü diplomatik gayreti gösteriyoruz." ifadesini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop, görüşmede İSİPAB, APA ve PAB gibi uluslararası kuruluşların bu meseleye derhal ve en kuvvetli şekilde tepki vermesi için harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.

Şentop, dün düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı İcra Komitesi Olağanüstü toplantısında, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İsrail saldırılarına karşı acilen tavır alması gerektiğini, Güvenlik Konseyi'nin bu konuda başarısız olması halinde BM'nin olağanüstü toplanmasına dikkat çektiğini takdirle takip ettiklerini kaydetti.

Endonezya'nın, Filistin'e tam destek vermesini, İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerini bu konuda birlik olmaya davet etmesini çok önemli bulduklarını dile getiren Şentop, "Bu konuda aynı kararlılığa sahip olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Yakın bir zamanda, ülkelerimizi ve bölgelerimizi ilgilendiren meseleler hakkında tekrar istişarelerde bulunabilmek temennisiyle yüz yüze de görüşebilmeyi ümit ediyorum. Şahsınızda Endonezya Halkın Danışma Meclisi'nin değerli üyelerine, dost ve kardeş Endonezya halkına en iyi dileklerimi ve selamlarımı iletiyorum." dedi.

- "Endonezya ve Türkiye birlik içerisinde Filistin halklarını desteklemeli"

Endonezya Halkın Danışma Meclisi Başkanı Bambang Soesatyo da salgına karşı birlik içerisinde mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Filistin'de yaşanan olaylara değinen Soesatyo, Endonezya ve Türkiye'nin birlik içerisinde Filistin halklarını desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Endonezya'nın, Mescid-i Aksa ve Doğu Kudüs'e yapılan saldırıları şiddetle kınadığını belirten Soesatyo, bu saldırının birçok can kaybına neden olduğuna dikkati çekti.

Soesatyo, "Endonezya bölgeyi işgal eden İsrail'in eylemlerini kınamaktadır. Biz Endonezya Halk Meclisi olarak İsrail'in saldırılarını durdurmasını istiyoruz ve tüm tarafların ateşkese girmesini düşünmekteyiz. Endonezya ve Türkiye'nin, Filistin halkı için mücadeleyi ortak seslendireceğine inanıyoruz. Özellikle uluslararası ortamda Filistin için adaleti dile getiren mevcut iki hükümetin çabalarını destekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Endonezya'nın bağımsız bir Filistin devletinin olmasını her zaman desteklediğini aktaran Soesatyo, şöyle devam etti:

"Birçok devlet başkanının İsrail'i kınadıklarını görüyoruz ve bir an önce BM Güvenlik Konseyinin, Filistin saldırılarına acilen tavır alması gerektiğini temenni ediyoruz. Bu durum kadın, çocuk birçok can kaybına neden olmuştur. Başbakan Netanyahu 'Biz saldırıları durdurmayacağız, devam edeceğiz' dedi. Buna çok üzüldük, söyledikleri çok tehlikelidir. Bir an önce BM Güvenlik Konseyi'nin bu saldırıları durdurmasını umut ediyoruz."

banner1
Yorumlar (0)