Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Kocaeli'de fabrika temel atma töreninde konuştu: (2)

- "Avrupa Birliği'nin sınırda karbon düzenlemesinin, metal sanayi sektörü üzerindeki muhtemel etkilerini fırsata çevirmek istiyoruz. Bu doğrultuda bir ulusal eylem planı ve strateji belgesi hazırlığımız sürüyor. Yakın zamanda tamamlayıp kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyoruz"- "Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde Alüminyum Sanayinin Dijital Dönüşümü için bir Ortak Araştırma Merkezi kuruyoruz. Bakanlığımız ve Avrupa Birliği'nin 60 milyon liralık eş finansmanıyla kurulan merkez, alüminyum sanayinin dijital dönüşümünün hızlandırılması için gerekli altyapı ve teknik desteği sağlayacak"- "2021 yılını salgınla mücadeleyi kazandığımız ve orta vadede nitelikli büyüme dönemine girdiğimiz bir yıl olarak değerlendiriyoruz. Çalışmalarımızı da bu doğrultuda yapıyoruz. Yılın ilk çeyreğinde elde edilen olumlu tablo bizleri ziyadesiyle motive ediyor. Böyle devam edersek inşallah 2021 yılında da tahminleri aşan bir büyüme performansını yakalayacağız"

20.05.2021, 12:50 Ekonomi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Kocaeli'de fabrika temel atma töreninde konuştu: (2)

KOCAELİ (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Avrupa Birliği'nin sınırda karbon düzenlemesinin, metal sanayi sektörü üzerindeki muhtemel etkilerini fırsata çevirmek istiyoruz. Bu doğrultuda bir ulusal eylem planı ve strateji belgesi hazırlığımız sürüyor. Yakın zamanda tamamlayıp kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyoruz." dedi.

Varank, Dilovası'nda Duraline Alüminyum Profil Sistemleri Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, son açıklanan kayıtlı istihdam verilerine göre sanayi sektörünün salgın döneminde yaklaşık 392 bin ilave istihdam oluşturduğunu söyledi.

Bu başarıda son 18 yılda inşa ettikleri planlı sanayi altyapısının, artan üretim çeşitliliğinin ve Türk sanayicisinin değişen şartlara hızla uyum sağlayabilme kabiliyetinin önemli bir payı olduğunu ifade eden Varank, şöyle konuştu:

"Önümüze çıkan fırsatları çok iyi değerlendirdik. Özellikle Uzak Doğu'da yaşanan tedarik sıkıntıları ve Avrupa'daki kapanmaların ortaya çıkardığı arz açığını doldurarak ihracatımızı artırmayı başardık. Uluslararası taahhütlerimizi eksiksiz yerine getirdik. Zor zamanlarda ortaya koyduğumuz bu gayret inşallah Türkiye'yi pandemi sonrası dönemin kazananı Türkiye olacak. Bunun ilk emarelerini 2021 yılının öncü verilerinde de görüyoruz. Sanayi üretimimiz yılın ilk çeyreğinde yüzde 12,3 artarak geçmiş yılı geride bırakmış oldu. İhracatımız ise ilk dört ayda 68,8 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırmış oldu. Biz 2021 yılını salgınla mücadeleyi kazandığımız ve orta vadede nitelikli büyüme dönemine girdiğimiz bir yıl olarak değerlendiriyoruz. Çalışmalarımızı da bu doğrultuda yapıyoruz. Yılın ilk çeyreğinde elde edilen bu olumlu tablo bizleri ziyadesiyle motive ediyor. Böyle devam edersek inşallah 2021 yılında da tahminleri aşan bir büyüme performansını ülke olarak yakalayacağız."

Bakan Varank, özellikle üretim tarafındaki bu başarılardan bahsederken muhalefetin bir taktiğiyle karşılaştıklarını belirterek, "Sanki ülkemizde hiçbir sıkıntı yokmuş dediğimizi iddia ediyorlar. Tabii ki böyle bir durum yok. Şu anda özellikle hizmet sektörü kaynaklı sıkıntı yaşayan esnaflarımız ve çalışanlarımız var ama biz bunları yalnız bırakıyor muyuz? Elbette yalnız bırakmıyoruz. Bu da bizim sorumluluğumuzda diyoruz, kısa çalışma ödeneğiyle maddi desteklerle hem esnafımızı hem bu dönemde sıkıntı yaşayan çalışanlarımızı görüyoruz, koruyup kollamaya çalışıyoruz. Emin olun şu 18 yıllık iktidarımıza baktığımızda ve bu iktidarı geçmiş dönemle karşılaştırdığınızda bizim gibi sosyal devlet anlayışına sahip bir iktidar şimdiye kadar gelmedi." dedi.

Kocaeli'de herhangi bir sıkıntılı durum gördüğünde ilgili belediye başkanını aradığını belirten Varank, "'Başkanım, şurada bir vatandaşımızın sıkıntısı varmış, bununla ilgilendin mi? Haberin var mı?' diye soruyorum. Valilerimize, kaymakamlarımıza talimatlarımız çok açık; 'Bir tane gariban varsa ve bu sesini devletimize duyuramıyorsa bunun sorumluluğu sizdedir. O garibanı bulacaksınız, ona yardım edeceksiniz, sıkıntısını gidereceksiniz.' diyoruz." ifadelerini kullandı.

Varank, Türkiye'nin şu anda imalatla üretimle çok büyük başarı hikayesi yaşadığını, bunun da hakkını teslim etmek gerektiğini vurguladı.

- "Alüminyum üretim sektörünün bu performansa katkısı büyük"

İmalat sanayisi içinde önemli bir yere sahip olan alüminyum üretim sektörünün de bu performansa katkısının büyük olduğunu dile getiren Varank, şunları söyledi:

"Sektörde bine yakın girişimde 30 bine ulaşan istihdam ve 3 milyar doları bulan bir ihracat söz konusu. Hadde ve ekstrüzyon ürünlerine yönelik yapılan yeni yatırımlar sayesinde dünya pazarlarında rekabet edebilir bir altyapıya, kapasiteye ulaştık. Alüminyum çubuk ve profil ürünlerinde dünyanın dördüncü büyük ihracatçısı konumundayız. ABB Metal Alüminyum firması da bu alandaki önemli aktörlerden bir tanesi. Bizler tesis ettiğimiz yatırımcı dostu iş ortamı ve sunduğumuz cazip desteklerle sektörün her zaman yanındayız. Metal sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşların varsa sorunlarının belirlenmesi ve tabii ki çözümlerine ilişkin Metal Sanayi Teknik Komitemiz çalışmalarına Bakanlığımız altında devam ediyor. Avrupa Birliği'nin sınırda karbon düzenlemesinin, metal sanayi sektörü üzerindeki muhtemel etkilerini bir fırsata çevirmek istiyoruz. Bu doğrultuda bir ulusal eylem planı ve strateji belgesi hazırlığımız devam ediyor. Yakın zamanda tamamlayıp kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz. Sektörün daha katma değerli üretim yapmasını sağlamak en önemli önceliğimiz. Bu kapsamda test ihtiyaçlarını karşılamak üzere Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezinin kurulmasını destekledik. Bu proje 2017 yılında tamamlanarak sanayicilerimizin hizmetine girdi. Şimdi de aynı üniversite bünyesinde Alüminyum Sanayinin Dijital Dönüşümü için bir Ortak Araştırma Merkezi kuruyoruz. Bakanlığımız ve Avrupa Birliği'nin 60 milyon liralık eş finansmanıyla kurulan merkez, alüminyum sanayinin dijital dönüşümünün hızlandırılması için gerekli altyapı ve teknik desteği sağlayacak."

Yine TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü aracılığıyla yeni üretim prosesleri ve katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirmek için 10 farklı proje yürüttüklerini belirten Varank, bunun yanında KOSGEB, TÜBİTAK ve kalkınma ajansları aracılığıyla alüminyum sektöründe faaliyet gösteren firmaların 600'den fazla projesine destek sağladıklarını bildirdi.

Varank, ayrıca 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji belgelerinde savunma sanayisi için alüminyum, nitelikli çelik ve zırh çeliği üretimini stratejik öncelikler arasına aldıklarını dile getirerek şunları kaydetti:

"Bu ürünlerin de yer alacağı, sektöre uçtan uca destek vereceğimiz Üretimde Yapısal Dönüşüm Hamle Programı çağrımızı yakın zamanda ilan etmeyi planlıyoruz. Bizler Bakanlık ve hükümet olarak bu ülkeye değer katan tüm girişimcilerimizin her zaman yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Ülkemiz, sahip olduğu nitelikli insan kaynağı, teknolojik yetkinlikler ve altyapı imkanlarıyla yatırımcılar için gerçekten oldukça cazip fırsatlar sunuyor. Ben bu değerli yatırım vesilesiyle yerli ya da yabancı tüm yatırımcılarımıza tekrar çağrıda bulunmak istiyorum, gelin ülkemizin sunduğu fırsatları değerlendirin, kapsamlı ve cazip yatırım teşvik sistemimizden istifade edin. Gelin yatırımlarınızı ülkemize yapın. Hem siz kazanın hem de ülkemiz kazansın."

(Bitti)


banner1
Yorumlar (0)