Bangladeş pasaportundaki "İsrail hariç" ibaresi uluslararası standartlar gereği kaldırıldı

- Bangladeş Dışişleri Bakanlığı, İsrail'e seyahat yasağının sürdüğünü ve İsrail'e yönelik tutumdan dönülmediğini belirtti- Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen:- "Biz, Filistin'in güçlü savunucularıyız"

24.05.2021, 14:25 Genel
Bangladeş pasaportundaki

ANKARA (AA) - Bangladeş pasaportunda yer alan "İsrail hariç dünyanın tüm ülkelerinde geçerli" ibaresindeki "İsrail hariç" bölümü uluslararası standartlar gereği kaldırıldı.

Merkezi Hindistan'da bulunan "The Wire" isimli haber sitesine göre, Bangladeş Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, elektronik Bangladeş pasaportunun uluslararası standartlara uygunluğunun sürdürülmesi için "İsrail hariç" ifadesinin kaldırıldığı belirtildi.

Açıklamada, bu değişikliğin Bangladeş'in Orta Doğu'ya yönelik dış politikasında herhangi bir değişiklik olduğu anlamına gelmediği vurgulandı.

Bangladeş pasaportu sahiplerinin İsrail'e seyahat yasağının sürdüğüne dikkati çekilen açıklamada, Bangladeş hükümetinin İsrail konusundaki tutumundan dönmediği kaydedildi.

Açıklamada, Bangladeş'in, Filistin-İsrail çatışmasının, 1967'den önceki sınırların ve Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanındığı Birleşmiş Milletler kararının göz önüne alınarak "iki devletli çözüm"le ele alınmasına dair tutumu yinelendi ve İsrail'in Mescid-i Aksa'da ve Gazze Şeridi'nde Filistinlilere yönelik son dönemdeki saldırıları yeniden kınandı.

Açıklamada, İsrail Dışişleri Bakanlığı Asya ve Pasifik Genel Müdür Yardımcısı Gilad Cohen'in sosyal medya paylaşımına atıfta bulunularak "İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin paylaşımı nedeniyle kafanız karışmasın." değerlendirmesinde bulunuldu.

Cohen, 22 Mayıs'ta yaptığı paylaşımda, "Harika bir haber. Bangladeş, İsrail'e seyahat yasağını kaldırdı." ifadelerini kullanarak Bangladeş hükümetine İsrail ile diplomatik ilişkiler kurma çağrısı yapmıştı.

- "Biz, Filistin'in güçlü savunucularıyız"

Bangladeş Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pasaporttaki "İsrail hariç" ifadesinin "idari uygunluk" nedeniyle kaldırıldığını söyledi.

Momen, söz konusu ifadenin kaldırılmasının Bangladeş'in dış politikasıyla bir ilgisinin olmadığını ifade etti.

İfadenin kaldırılmasına dair kararın 6 ay önce alındığını belirten Momen, bu adımın tutumlarını etkilemeyeceğini kaydetti.

Momen, "Biz, Filistin'in güçlü savunucularıyız." dedi.

Öte yandan, Filistin'in Dakka Büyükelçisi Yousef SY Ramadan, yerel medyaya dün yaptığı açıklamada, her ülkenin pasaport veya diğer konularda bağımsız karar alma hakkı olduğunu ancak "İsrail hariç" ibaresinin kaldırılmasının kendileri için kabul edilemez olduğunu belirtti.

- "Pasaporttan iki kelimenin çıkarılması Bangladeş'in duruşunu sarsmaz"

Dakka Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Imtiaz Ahmed de söz konusu değişikliğin zamanlama nedeniyle İsrail'e yönelik seyahat yasağının kaldırıldığına dair kafa karışıklığına yol açtığını dile getirdi.

Bazı Müslüman ülkelerin İsrail ile ilişkilerini ilerlettiği bir zamanda Bangladeş'in Filistin davasına desteğini açıkladığını anımsatan Ahmed, bu nedenle pasaporttan iki kelimenin çıkarılmasının Bangladeş'in İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili uzun dönemli ahlaki duruşunu sarsacağına inanmadığını kaydetti.

Ahmed, Bangladeş'te İsrail'in büyükelçiliği olmadığını ve iki ülke arasında karşılıklı ticaret yapılmadığını belirterek Dakka'da yıllardır Filistin Büyükelçiliği olduğuna dikkati çekti.

banner79
Yorumlar (0)