Elazığ ve İzmir depremlerinin "mucize"leri hafızalardaki yerini koruyor

- Elazığ ve İzmir'de geçen yıl meydana gelen yıkıcı etkiye sahip depremler, arama kurtarma ekiplerinin saatler süren özverili ve titiz çalışmalarıyla enkazdan yaralı olarak kurtarılan birçok canın hayata tutunmasıyla hafızalara kazındı- Elazığ'da bir binanın enkazının altındayken UMKE personeli Emine Kuştepe'nin cep telefonuyla iletişim kurduğu ve sakinleştirmeye çalıştığı Azize Çelik, depremden 17 saat sonra sağ olarak kurtarıldı- Aynı binanın enkazında görev yapan arama kurtarma ekipleri, depremden 24 saat sonra 2,5 yaşındaki Yüsra Yıldız'ı, 28 saat sonra da annesi Ayşe Yıldız'ı yaralı olarak çıkarmayı başardı- İzmir'de ise küçük yaşlarına rağmen enkaz altında hayata sımsıkı tutunan İdil, Elif ve Ayda umudun sembolü oldu- 14 yaşındaki İdil, depremden 58 saat sonra, 3 yaşındaki Elif 65 saat sonra ve 3 yaşındaki Ayda ise 91 saat sonra moloz yığınlarının arasından yaralı olarak çıkarıldı

27.02.2021, 11:12 Genel
Elazığ ve İzmir depremlerinin

ANKARA (AA) - ORHAN ONUR GEMİCİ - Elazığ ve İzmir'de geçen yıl meydana gelen yıkıcı etkiye sahip depremler, arama kurtarma ekiplerinin saatler süren özverili ve titiz çalışmalarıyla enkazdan yaralı olarak kurtardığı birçok canın hayata tutunmasıyla hafızalara kazındı.

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, geçen yıl 24 Ocak'ta Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8, 30 Ekim'de ise Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremler yıkıcı etkileriyle kayıtlara geçti.

Elazığ depreminde 41, İzmir depreminde ise 117 kişi hayatını kaybederken, her iki depremde yüzlerce kişi yaralandı.

Söz konusu depremler, yıkıcı etkilerinin yanı sıra arama kurtarma ekiplerinin onlarca bina enkazından çok sayıda canı sağ olarak kurtarmasıyla da hafızalara kazındı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) başta olmak üzere sahada görev yapan arama kurtarma ekipleri, özveriyle yürüttükleri çalışmalarla enkaz altındaki vatandaş ve hayvanları kurtardı.

Arama kurtarma ekiplerinin, uzun uğraşlar sonucu enkaz altından çıkardığı canlar "mucize" olarak hafızalardaki yerini aldı.

- Elazığ depreminin "mucize"lerinden bazıları

Depremin ardından Elazığ'a ulaşan arama kurtarma ekipleri, vakit kaybetmeden başlattıkları çalışmalarla enkaz altındakilere en kısa sürede ulaşmayı amaçladı.

Maden ilçesine bağlı Gezin köyünde çöken bir binanın enkazında arama kurtarma çalışması yapan ekipler, depremden 12 saat sonra enkaz altından hamile bir kadını sağ olarak kurtardı.

Mustafa Paşa Mahallesi'ndeki bir binanın enkazında çalışma yürüten arama kurtarma ekipleri, Azize Çelik'in enkaz altındaki yerini belirledi.

Ekipler, Çelik'e ulaşmaya çalışırken UMKE personeli Emine Kuştepe de cep telefonuyla iletişim kurduğu Çelik'e moral verdi.

Çelik, ekiplerin çalışmaları sonucu depremden 17 saat sonra enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

Aynı binanın enkazında görev yapan arama kurtarma ekipleri, depremden 24 saat sonra 2,5 yaşındaki Yüsra Yıldız'ı, 28 saat sonra da annesi Ayşe Yıldız'ı yaralı olarak çıkarmayı başardı.

- İzmir depreminin "mucize"lerinden bazıları

İzmir depremi de bina enkazlarından yaralı kurtarılan birçok "mucize"ye sahne oldu.

Arama kurtarma ekipleri, Bayraklı ilçesinde 285. Sokak'taki bir binanın enkazından 15 yaşındaki Günay Özışık'ı depremden 10 saat sonra sağ kurtarmayı başardı.

Özışık, enkaz altında çektiği cep telefonu görüntüleriyle gündeme geldi.

Bayraklı ilçesinde 283. Sokak'taki bir binanın 2. katındaki dişçide depreme yakalanan Buse Hasyılmaz'ı enkazdan çıkarmak için lazer ışıklı kontrol yapan ve termal kamera kullanan ekiplerin çalışması sonuç verdi.

Hasyılmaz, depremden yaklaşık 9,5 saat sonra enkazdan çıkarıldı.

Depremde bir marketin bulunduğu alt iki katı çöken Yılmaz Erbek Apartmanı'nda çalışma yürüten arama kurtarma ekipleri, 53 yaşındaki Fadime Tolu'yu depremden 15 saat sonra yaralı olarak çıkardı.

Ekipler, aynı enkazdan 35 yaşlarındaki Gülçin Aykut Soydan'ı da depremden yaklaşık 16 saat sonra yaralı olarak kurtarmayı başardı.

Rıza Bey Apartmanı enkazından 16 yaşındaki İnci Okan ve Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından da Hülya Özmet, depremden yaklaşık 17 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı.

Yılmaz Erbek Apartmanı'nın enkazında çalışma yapan arama kurtarma ekibi, depreme ilk iki katı çöken apartmanın zemin katındaki markette yakalanan 62 yaşındaki Helim Sarı ile irtibat kurdu. Ekipler, bacağı kolona sıkıştığı belirlenen Sarı'yı kurtarmak için uzun süre mücadele etti.

Sarı, depremden yaklaşık 26 saat sonra enkazdan çıkarıldı.

- İdil, Elif, Ayda...

Emrah Apartmanı enkazında arama kurtarma çalışması yürüten ekipler, depremden yaklaşık 58 saat sonra 14 yaşındaki İdil Şirin'e ulaştı.

Sıkıştığı yerden titiz bir çalışmayla kurtarılan Şirin, enkaz altındaki ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

Doğanlar Apartmanı enkazında kalan 3 yaşındaki Elif Perinçek, depremden 65 saat sonra yaralı kurtarıldı.

UMKE görevlisi Tolga Ünsel, Elif Perinçek'in enkazdan kurtarılmasına ilişkin, "Elif'e ilk bakıldığında hareketsizdi. Maalesef cansız bir beden olarak düşünülüyordu. Ancak tam çıkarma esnasında gözlerinin hareket ettiğini fark ettik. Daha sonra ufak bir hareketini fark edip canlı olduğunu gördük. Bizim için gerçekten mucizeydi." ifadelerini kullandı.

Perinçek'in enkazdan çıkarıldıktan sonra parmağını tuttuğu itfaiyeci olarak kayıtlara geçen Muammer Çelik, "Elif benim parmağımı bir tuttu... Yüzünü temizledim, tozunu aldım. Bir arkadaşımla beraber aldık, parmağımı tuttu, hiç bırakmadı sağlık kabinine gidene kadar. O çocuk yaşamayı sonuna kadar hak ediyor." diye konuştu.

- Minik Ayda, umudun sembolü oldu

İzmir depreminin son mucize haberi, Rıza Bey Apartmanı'nın enkazından geldi.

Depremden 91 saat sonra, enkazdan yaralı olarak kurtarılan 3 yaşındaki Ayda Gezgin, depremin simgesi oldu.

Ayda Gezgin'i bularak ilk müdahaleyi yapan AFAD personelinden Tunceli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cem Erdoğan, "Bu bizim evladımız, biz bunlar için varız. Şu an bana dünyaları verseler bu duyguyu yaşayamam. İnsan evladını kaybeder bulur ya insan o duyguyu yaşıyor." dedi.

- Ekiplerin eli, enkaz altında kalan hayvanlara da uzandı

Arama kurtarma ekipleri, çöken binaların enkazlarından sadece insanları kurtarmadı.

Ekipler, moloz yığınları arasından çıkardıkları kedi ve köpekleri de hayata bağladı.

Yorumlar (0)