Filistin ve uluslararası kuruluşlar İsrail'in Al Jazeera muhabirini gözaltına almasına tepki gösterdi

06.06.2021, 00:13 Genel
Filistin ve uluslararası kuruluşlar İsrail'in Al Jazeera muhabirini gözaltına almasına tepki gösterdi

RAMALLAH (AA) - Filistin yönetimi, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te haber takibi sırasında Al Jazeera kanalı ekibine saldırarak muhabir Givara el-Budeyri'yi gözaltına almasını kınadı.

Filistin Enformasyon Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Budeyri'nin, tüm uluslararası kanunlar ve normlarla korunan mesleki görevini yaptığı belirtildi.

Açıklamada, "Budeyri'nin bir grup İsrail polisi tarafından saldırıya uğraması ve elleri kelepçelendiği sırada orada Yahudi yerleşimcilerin bulunması işgalcilerin ulaştığı vahşiliğin boyutunu gösteriyor." ifadeleri kullanıldı.

Bu durumun ayrıca İsrail'in özellikle Kudüs'teki gazetecilere karşı bir savaş verdiğini ortaya koyduğu kaydedilen açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) gazetecilerin korunmasıyla alakalı 2222 sayılı kararını uygulaması ve saldırganların cezalandırılması talep edildi.

Açıklamada, aynı şekilde İsrail hapishanelerinde tutuklu 26 Filistinli gazetecinin de serbest bırakılması için İsrail'e baskı yapılması istendi.

- Uluslararası kuruluşlardan kınama

Cenevre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (Euro-Med) ve Stockholm merkezli Skyline İnsan Hakları Örgütü de Al Jazeera muhabirinin göz altına alınmasını kınadı.

Euro-Med'in yaptığı yazılı açıklamada, İsrail polisinin Budeyri'ye uyguladığı şiddet ve Al Jazeera ekibinin kamerasının kırılmasına tepki gösterildi.

Açıklamada, İsrail güçlerinin, görevlerini yapan gazetecileri hedef almasının sistematik bir politika olduğu ifade edildi.

Skyline'den yapılan açıklamada ise Budeyri'ye yönelik saldırının, gazetecilerin çalışma hürriyetini garanti altına alan tüm uluslararası kanunların açık bir ihlali olduğu kaydedildi.

Açıklamada, İsrail güçlerinin, Filistin topraklarında görev yapan gazetecilere yönelik saldırılarının artışından endişe duyulduğu aktarıldı.

İsrail polisi, bugün işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde evlerinden zorla çıkarılma tehdidi altındaki Filistinlilere destek için yapılan eyleme müdahale etmiş, eylemi takip eden Katar merkezli Al Jazeera kanalı ekibine saldırmıştı.

Kameraman Nebil Mezavi'yi tartaklayan ve kamerasını kıran İsrail polisi, muhabirlerden Givara el-Budeyri'yi de tartaklayarak gözaltına almıştı.

banner79
Yorumlar (0)