Pakistan'dan Cammu Keşmirli bağımsızlık yanlısı Sehrai’nin gözaltında ölümü üzerine taziye mesajı

05.05.2021, 18:59 Genel
Pakistan'dan Cammu Keşmirli bağımsızlık yanlısı Sehrai’nin gözaltında ölümü üzerine taziye mesajı

İSLAMABAD (AA) - Pakistan, Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir'de bağımsızlık yanlısı Tahrik-i Hürriyet Partisi Genel Başkanı Eşref Sehrai'nin gözaltında hayatını kaybetmesi üzerine taziye mesajı yayımladı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, mesajında, Sehrai'nin vefatı dolayısıyla başta ailesi olmak üzere Tüm Partiler Hürriyet Konferansı (APHC), Tahrik-i Hürriyet Partisi ve Keşmir halkına taziyelerini iletti.

Sehrai’nin, ömrünü Keşmir halkının kendi kaderini tayin hakkı için mücadeleyle geçirdiğine dikkati çeken Kureyşi, Keşmirli liderin ömrü boyunca "Hindistan'ın zulmüne" maruz kaldığını belirtti.

Kureyşi, ayrıca Pakistan'ın, Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi, Keşmir halkına, kendi kaderlerini tayin hakları gerçekleşene kadar destek vermeyi sürdüreceğini kaydetti.

- "Uydurma suçlamalar" vurgusu

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Sehrai’nin, geçen sene “uydurma suçlamalar" ile gözaltına alındığı, kötüye giden sağlığı ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen kötü şartlarda hapsedildiği belirtildi.

Açıklamada, Hindistan’ın Keşmirlilerin meşru mücadelesini "terörizm" olarak tanımlama ve Keşmirli liderleri sözde davalarla mahkum etme girişimlerinin, BM Sözleşmesi, BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu kararları ile uluslararası insan hakları hukukunun açık ihlali olduğu vurgulandı.

- Keşmirliler serbest bırakılsın çağrısı

Hindistan’ın hapishanelerinde bulunan bazı Keşmirli liderlerin Kovid-19'a yakalandığına işaret edilen açıklamada, "Maalesef onlara tıbbi tedavi dahi sağlanmadı. Hindistan’daki kötü salgın durumu göz önüne alındığında, Hindistan hükümeti hapsedilen Keşmirli liderleri ve tüm masum Keşmirlileri bir an önce serbest bırakmalıdır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, hapsedilen Keşmirli liderler arasında Asiya Andrabi, Muhammed Yasin Malik, Şabir Ahmed Şah, avukat Şahidul İslam, Altaf Ahmed Şah, Nayim Ahmed Han, Ayaz Akbar, Pir Seyfullah, Raca Miracuddin Kalval, Seyid Şahid Yusuf, Şakil Ahmed, Faruk Ahmed Dar, Fahmida Sofi, Nahida Nesrin ve Zahur Ahmed’in bulunduğu, Seyid Ali Şah Gilani ve Mirvaiz Ömer Faruk’un da ev hapsinde olduğu belirtildi.

Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir'de bağımsızlık yanlısı Tahrik-i Hürriyet Partisinin Genel Başkanı 78 yaşındaki Eşref Sehrai, gözaltında hayatını kaybetmişti.

Sehrai'nin oğlu Mücahid Sehrai, babasının çeşitli hastalıklardan muzdarip olduğunu, gözaltı sürecinde "gerekli tedavi koşullarının sağlanmadığını" kaydetmişti.

Yorumlar (0)