CHP'de kriz büyüyor Kılıçdaroğlu'na sızıntı FETÖ'den mi geldi?

Kılıçdaroğlu’nun, 'elimizdeki seçmen bilgileri YSK'nın elinde de yok' açıklaması 'gizli bilgileri kim sızdırdı' sorusunu beraberinde getirdi. Sızıntıları doğrulayan 'bürokrasideki kripto FETÖ’cüler talimatlandırıldı' söylemleri, CHP'de de rahatsızlık yarattı.

18.08.2022, 00:08 Haberler
CHP'de kriz büyüyor Kılıçdaroğlu'na sızıntı FETÖ'den mi geldi?

Tatmin edici bulunmayan açıklamalarla Kılıçdaroğlu'nun partiyi zora soktuğu bildirildi.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bizdeki seçmen bilgileri YSK’da yok” açıklaması sonrası yaşanan tartışma büyüyor. CHP’deki bilgilerin nereden sızdığı araştırılırken konu yargıya taşınıyor.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Türkiye'deki mültecilerin seçimde oy kullanacağını öne sürerek, "Bizim elimizdeki seçmen bilgileri Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) elinde de yok, her bir seçmeni, ilk kez sandığa gidip oy kullanacak seçmenleri de biliyoruz, evlerini, adreslerini de biliyoruz. Doğum yerlerine de bakıyoruz. Suriye doğumlu, Afganistan doğumlu hepsine bakıyoruz” açıklaması ile ilgili tartışma sürüyor. Kılıçdaroğlu’nun açıklaması sonrası “Bu bilgiler nereden alındı?”, “Gizli bilgileri kim sızdırdı?”, “Yapılan açıklama suç değil mi?” soruları gündeme geldi.

AÇIKLAMALAR TATMİN EDİCİ DEĞİL

CHP yöneticileri durumu toparlamaya çalışıyor. Bazı yöneticiler ellerinde sır bilgiler olmadığını, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanunu’nun ilgili maddesi gereği var olan veriler, seçmenin ismi, cinsiyeti, anne-baba adı, ilçe olarak doğum yeri ve tarihi, TC kimlik numarasının ötesine geçmediğini bildirdiler. YSK verilerini filtreleyip analiz ederek eldeki verileri  zengin hale getirdiklerini öne sürüyorlar. Konunun uzmanları ise “CHP’den gelen açıklamalar tatmin edici değil. Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları çok net. Ellerindeki bilgilerin YSK’da olmadığını söylüyor. Bir önceki seçimde YSK’dan aldıkları listeler üzerinde bazı çalışmalar olabilir. Ama ilk kez oy kullanacak seçmenlerin ayrıntısına nereden ulaştılar. Bu konuya açıklık getirmeleri lazım.” dediler.

CHP’DE RAHATSIZLIK

Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının CHP’de de rahatsızlık yaratmış durumda. Kılıçdaroğlu’nun partiyi zora soktuğunu ifade eden muhalif CHP’liler, “Kılıçdaroğlu son dönemde garip açıklamalar yapıyor. Toplumda ‘bilgileri FETÖ veriyor’ algısı oluşmaya başladı. CHP ile FETÖ’yü yan yana getirmek partiye ihanettir. Kılıçdaroğlu bir an önce çıkıp tatmin edici açıklama yapmalıdır.” görüşünü savundular.

KONU ARAŞTIRILIYOR

Ak Parti yöneticileri Kılıçdaroğlu’nu, “6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu”nu ihlal etmekle suçlarken bunun ceza yasalarında karşılığı olduğunu ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis öngörüldüğünü ifade ettiler.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Kılıçdaroğlu'nun 'seçmen bilgileriyle' ilgili sözlerinin araştırılması için talimat verdiği bildirildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun YSK'ya seçmen bilgisini sağlayan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nü hedef göstererek zan altında bıraktığı vurgulandı. Açıklamada Kılıçdaroğlu hakkında bakanlıkça suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

FETÖ ŞÜPHESİ

Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları ile ilgili olarak Aydınlık’a bilgi veren bir yetkili şu uyarılarda bulundu:

“Seçimler yaklaşırken ve Kılıçdaroğlu’nun KHK’lıları yeniden göreve başlatma vaadi sonrasında FETÖ faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Aydınlık da bunu birkaç kez haber yaptı. Gelen istihbarı bilgiler de bunu doğruluyor. Bürokrasideki kripto FETÖ’cüler talimatlandırıldı. İktidarı yıpratacak dosyalar ve muhalefete yarayacak bilgilerin kendilerine ulaştırmaları istendi. Bu bilgiler kontrolden geçirilerek muhalefete ulaştırıldığı düşünülüyor. Son dönemde yaşanan sızıntılar da bunu doğruluyor.”

BAŞKANI AKKAYA: YSK TARTIŞMA İÇİNE ÇEKİLMEMELİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya, AA’ya yaptığı açıklamada, YSK olarak seçim güvenliğini ön planda tuttuklarını kaydederek, seçim dönemi içinde seçmen listelerini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden aldıklarını, Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) üzerinde işlenen listelerin düzenlemelerin ardından "sandık seçmen listesi" haline dönüştürüldüğünü söyledi.

Her seçim döneminde bu listeleri siyasi partilere verdiklerini ifade eden Akkaya, siyasi partilerin de itiraz hakkına sahip olduklarını bildirdi. Akkaya, yasalara göre, seçmen kütüklerinin, nüfus kayıtlarındaki bilgiler esas alınarak hazırlandığına işaret ederek, 298 sayılı Yasa'nın 34'üncü maddesinde, ‘Seçmen kütüğünde seçmenin adı soyadı, baba adı, ana adı, doğum yılı, doğduğu ilçe adı, oturduğu yer adresi bulunmak zorundadır’ hükmünün yer aldığını, bu hükme göre seçmen kütüklerinin hazırlandığını kaydetti.

İKİ KEZ VERİLİYOR

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un 47'nci maddesinin, "seçmen kütüklerinin, seçime katılma yeterliliği taşıyan siyasi parti merkezlerince talep edildiğinde, YSK tarafından bir seçim döneminde iki defadan fazla olmamak kaydıyla siyasi partilere verileceğini" öngördüğünü hatırlatan Başkan Akkaya, seçime katılma hakkına sahip siyasi partilere, bu listelerin bir seçim döneminde istemeleri halinde iki kez verildiğini vurguladı.

Akkaya daha sonra şunları söyledi:

"Anayasal bir kurum olan YSK, çeşitli tartışmaların içine çekilerek yıpratılmamalı. Anayasa ve kanunların verdiği talimatları, kanunlar çerçevesinde yerine getiren, mevzuat gereği tüm kurul toplantılarını Meclis'te grubu bulunan siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla şeffaf ve denetlenebilir bir ortamda yapan YSK'nın incelemelerinin ardından hazırlanan seçmen listeleri son derece güvenlidir."  


banner1
Yorumlar (0)