Hollanda'da gıda sektörü tarihinin büyüme rekorunu kırdı! En çok market ve fırın açıldı.

Pandemi döneminde fiziksel olarak yeni mağaza açılışı yüzde 4 artışla en çok gıda perakendeciliği alanında gerçekleşti. Gıda perakendeciliğinde yaşanan bu artışın nedeni olarak, karantina sürecinde getirilen önlemlerden büyük ölçüde gıda sektörünün muaf tutulması olarak gösterildi. Diğer sektörlerde açılan mağaza sayısında büyük bir değişiklik yaşanmazken, en büyük düşüş yüzde 8 ile kitap mağazacılığında yaşandı.

05.05.2022, 22:34 Haberler
Hollanda'da gıda sektörü tarihinin büyüme rekorunu kırdı! En çok market ve fırın açıldı.

Pandemi sürecinde Hollanda'da gıda satışlarında artış yaşandı. Bu dönemde en dikkat çekici büyüme gıda ve süpermarketlerde yaşanırken gıda perakendeciliği, geçen yıl fazladan yüzde 4 yeni dükkan açılışıyla tarihindeki en büyük büyüme oranı ile rekor kırdı. Merkezi İstatistik Bürosu tarafından hazırlanmış olan raporda 2010 yılından beri artmayan gıda parekendeciliği fiziksel mağaza sayısının 2021 yılında arttığı ve pandemi dönemnde yaşanan güçlü büyümenin de lokomotifi market ve fırınların oluşturduğu belirtildi. 

CBS ekonomisti Marjolijn Jaarsma, fiziksel olarak tüm sektörler bazında yeni açılan mağaza sayısındaki artışın 655 (yüzde 0.7) ile sınırlı kaldığını lakin kapanma ve artışlarla sektörel olarak bakıldığı takdirde en büyük büyümenin yüzde 4 ile sadece gıda ve yemek sektöründe görüldüğünü açıkladı. Jaarsma bu artışı karantina sürecinden kaynaklandığını, çünkü bu dönemde gıda mağazalarının genellikle önlemlerden muaf tutulması insanların bu alana yönelmesine neden olduğunu söyledi. 

Şehirler bazında bakıldığında en çok yeni mağaza açılışının yüzde 18 artışla Vlieland'da olduğu gözükürken, bu oranı yüzde 9,4 ile Oostzaan ve yüzde 8,8'le de Lopik takip etti. Gıda dışı sektörlerde pek bir şeyin değişmediği görülürken en büyük düşüş kitapçı sayısında yaşandı. Ülkedeki kitapçı sayısında yüzde 8'lik bir düşüş gerçekleşti. 

Yorumlar (0)