Hollanda'da kadın hakları örgütlerinden çağrı! Her kadın için ücretsiz olsun

Doğum kontrolü haplarının ücretsiz olmasını talep eden kadın hakları örgütleri, mahkemeye başvurdu. 

12.07.2021, 16:19 Haberler
Hollanda'da kadın hakları örgütlerinden çağrı! Her kadın için ücretsiz olsun

Doğum kontrol haplarının ücretsiz olması talebiyle, Clara Wichmann Ofisi, De Goede Zaak ve 7000 müdahil davacı tarafından açılan dava, bugün hakim karşısına çıkıyor. Örgüt temsilcileri ve bir çok kadın mahkeme salonunun dışında haklarını savunmak için toplandı.
Kadınların yüzde sekizinin parasızlıktan doğum kontrol hapı almamaya karar verdiğini belirten davacı örgütler, parasızlığın bir kadının kendi kaderini tayin hakkını kullanamayacağı anlamına gelmemesi gerektiğini savunuyor.
"Doğum kontrol haplarını kullanan ve ücretini ödeyenler genellikle kadınlar olduğu için, kadın ve erkek eşit muamele görmemektedir" diyen Hukuk danışmanı Linde Bryk, NOS Radio 1 Journaal'a verdiği açıklamada,  "Yapısal, ilkeli bir çözüme ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.
Bilindiği üzere, Temsilciler Meclisi Şubat ayında, İşçi Partisi (PvdA) tarafından sunulan 'doğum kontrol hapının temel sağlık sigortası paketine yeniden dahil edilmesi' yönündeki bir önergeyi kabul etti. Ancak mevcut kabinenin önergeyi uygulamayacağı ve kararı bir sonraki kabineye aktaracağı endişesi, kadın örgütlerini hareketlendirdi.
Yürürlükte olan yasaya göre; sadece 18 yaşın altındaki kadınlar, hap için eksiksiz geri ödeme alıyor. 18 ila 21 yaşları arasındaki kadınlara da haplar ücretsiz, ancak bu miktar kişinin ödediği ek sigorta ücretinden (Eigen bijdrage) kesiliyor.
21 yaş üstündeki kadınlar ise sadece temel paketin yanısıra ekstra sağlık paketine sahipse, doğum kontrol hapına para ödemiyor.
Tüketici Derneği'ne göre, kadınlar hangi hapı aldıklarına bağlı olarak yılda 10 ila 80 euro arasında ödeme yapmak zorunda kalıyor.

banner79
Yorumlar (0)