Hollanda'daki eğitim uzmanlarından dikkat çeken çıkış: Cito sınavları ileri yaşa ertelensin!

Hollanda'da eğitim uzmanları, 8. Grup öğrencilerinin eğitim düzeyini belirlemek için girdikleri sınavın ertelenmesi tavsiyesinde bulundu.

22.08.2022, 23:16 Haberler
Hollanda'daki eğitim uzmanlarından dikkat çeken çıkış: Cito sınavları ileri yaşa ertelensin!

Cito sınavları, Hollanda'da sekizinci gruba giden çocukların ileriki yaşlarda  hangi alanda daha başarılı olacağı ve gideceği bir sonraki okulun hangisi olabileceği konusunda karar verebilmeleri için yapılıyor. Eğitim uzmanları bu sınavların daha ileri yaşlarda olması tavsiyesinde bulundu. 

Bu sınavlar eşit olmayan eğitim fırsatlarına yol açıyor

Bakan Wiersma, Çocukların vmbo, havo veya vwo’ya gitmesinin yolunu açan cito sınavı ve eğitim sistemi ile ilgili Algemeen Dagblad gazetesine açıklama yaptı. Wiersma, tüm çocukların kendilerinden en iyi şekilde performans sağlayabilmeleri için, eşit şartlara sahip olması gerektiğini dile getirdi. Uzmanlar, erken dönemdeki bu sınavların eşit olmayan eğitim fırsatlarına yol açtığını söylüyor. Uzmanlar, bunun yanı sıra çocukların  ileri yaşlarda seviye veya okul sıralamasını değiştirerek gitmek istedikleri yere doğru daha zorlu ve uzun bir yol kat etmek zorunda kaldığı görüşünde. 

Bakan Wiersma, "Daha sonra seçim yapmak da dahil olmak üzere birçok alanda geniş kapsamlı seçimler yapmaya hazırlıklı olmalıyız. Bana kalırsa bununla başlayacağız ama soru şu: Bu ne kadar çabuk yapılabilir? Şimdi seçenekler üzerinde çalışıyorum. Bu sonbaharda bunun hakkında daha fazla şey duyacaksınız. “ açıklamasında bulundu. 

Final yerine yatay geçiş sınavı 
Eğitim Konseyi geçen yıl 8. gruptaki sınavın iptal edilmesini ve seçim anının üç yıllık bir geçiş dönemi sonrasına ertelenmesini tavsiye etmişti. Seçim prosedüründe böyle bir yenileme olup olmayacağı ise henüz net değil. Koalisyon anlaşmasında da 'her öğrencinin yeteneği göz önünde bulundurularak' geniş kapsamlı geçiş dönemine karar verilmesine rağmen henüz somut planlar yapılmadı. 

Fotoğraf Kaynak: Elliott Reyna- Unsplash

banner1
Yorumlar (0)