Hollanda'nın 4 partili koalisyon hükümeti yemin töreniyle göreve başladı!

Hollanda'da 15-17 Mart 2021'de düzenlenen genel seçimden 299 gün sonra hükümet resmen kuruldu. 4. Rutte hükümetinin yeni bakan ve devlet sekreterleri bugün gerçekleşen yemin töreniyle görevlerine başladı.

10.01.2022, 17:09 Haberler
Hollanda'nın 4 partili koalisyon hükümeti yemin töreniyle göreve başladı!

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Hristiyan Birlik Partisi'nden (CU) oluşan dört partili yeni koalisyon hükümeti, VVD lideri Mark Rutte'nin belirlediği yeni kabine üyeleri, Den Haag Noordeinde Sarayı'nda düzenlenen yemin töreniyle görevlerine resmen başladı. Yemin töreni  Kral Alexander’ın huzurunda gerçekleştirildi ve bu anlar tüm televizyon kanallarından canlı olarak yayınlandı.

Yeni hükümette 19 bakan 9 devlet bakanı yer alacak

Kovid-19 testi pozitif çıkan ve karantinada olan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Kaag yemin törenine çevrim içi katıldı. Bakanlar ve Kral Willem Alexander daha sonra geleneksel “Bordes” fotoğrafı çekimi için sarayın merdivenlerinde sıralandı. Yapılan toplu fotoğraf çekimlerinin ardından bakanlıklarda devir teslim törenleri düzenlenecek.  Yeni hükümette, 19 bakan ve 9 devlet bakanı yer alacak.

Dört partinin daha önce vardığı anlaşmaya göre, VVD 8 bakan ve 3 devlet bakanlığı, D66 6 bakan ve 3 devlet bakanlığı, CDA 4 bakan ve 2 devlet bakanlığı, CU ise 2 bakan ve 1 devlet bakanlığı alacak. Devlet bakanlarıyla birlikte kabinenin 14 üyesi kadınlardan oluşuyor. Aileleri Türkiye'den Hollanda'ya göç eden iki kadın siyasetçi de bakan olarak göreve başlamış ve Hollanda tarihinde bir ilke imza atmışlardı. O isimler, VVD partisi milletvekili Dilan Yeşilgöz-Zegerius Adalet ve Güvenlik Bakanı olurken, D66 partisi üyesi Günay Uslu da Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığına bağlı Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı oldu.

Yorumlar (0)