Hollanda’da korona karantinasına uymadılar! Binlerce euro ceza kesildi

Hollanda'da zorunlu karantinaya uymayan 125 kişiye, kişi başı 339 Euro ceza kesildi

11.09.2021, 17:09 Haberler
Hollanda’da korona karantinasına uymadılar! Binlerce euro ceza kesildi

Kırmızı kodlu bir ülkeden gelen ve 5 gün boyunca karantina zorunluluğu olduğu halde bu kurala uymayan 125 kişiye, kişi başı 339 euroya kadar para cezası kesildiği belirtildi.

AD gazetesinin Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak verdiği haberde, 1 Haziran'dan 25 Ağustos'a kadar olan dönem içinde, karantina zorunluluğu olduğu halde bu kurala uymayan 125 kişiye, kişi başı 339 euroya kadar para cezası kesildiği belirtildi.

ABD, Birleşik Krallık, Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika gibi 'çok yüksek riskli' olarak adlandırılan kırmızı kodlu ülkelerden Hollanda'ya gelen Hollandalı ve yabancı uyruklu vatandaşların, kalkıştan önce havayolu veya feribot hizmetleri yetkililerine bir karantina beyannamesi vermeleri gerekiyor. Bu beyanda kişi, Hollanda'ya vardıktan hemen sonra en az beş gün karantinada bulunacağını beyan ediyor ve kalacağı yerin adresi ile kendisine ulaşım sağlayacak telefon numarasını belirtiyor. Yolcular tarafından verilen bu karantina beyanları, Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan ve telefonla kontrolleri sağlayacak olan ANWB  çağrı ekibine iletiliyor.
Bakanlık sözcüsü, 15 Ağustos'a kadar, çağrı ekibi tarafından yaklaşık 20.000 karantina bildiriminin kontrol edildiğini belirtirken, "Çoğunlukla insanlar olumlu yanıt veriyor ve karantinada olduklarını belirtiyorlar." dedi. Ancak çağrı ekibinin ulaşamadığı kişiler de bulunuyor.

Çağrı ekibinden sonra belediye devreye giriyor
Çağrı ekibi birkaç denemeden sonra birine ulaşamazsa veya o kişinin karantina yükümlülüğüne uymadığından şüphe edilirse, veriler yolcunun karantinaya alınması gereken belediyeye iletiliyor. Belediye belirtilen karantina adresine bir gözetmen veya bir Özel Soruşturma Görevlisi (Buitengewoon opsporingsambtenaar-BOA) gönderiyor. Bakanlığa göre 1 Haziran ile 15 Ağustos arasında yaklaşık bin kişi belediye tarafından bu şekilde kontrol edildi.
Boa görevlileri verilen adrese 2 sefer ziyaret ediyor ve telefon ediyor. Bu  kontroller sonrası kişiye ulaşılamazsa 339 euro ceza kesiliyor. Para cezasından sonra hala yolcunun karantinaya uymadığından şüphelenirse, belediye başkanı tarafından yaptırım uygulana biliyor.

Yorumlar (0)