Hollanda’daki ilkokullarda öğle yemeği ücretsiz olarak dağıtılacak

Hollanda'daki ilkokulların öğle yemeğinin ücretsiz olarak dağıtılmasına Temsilciler Meclisi sıcak baktı. Çocukların okula aç gitmemesi için hazırlanan tasarıda, uygulamanın işleye bilmesi için 100 milyon euro ayrılacak.

23.09.2022, 13:41 Haberler
Hollanda’daki ilkokullarda öğle yemeği ücretsiz olarak dağıtılacak

2023 yılı Mali Bütçe planının görüşmeleri devam ederken Perşembe günü Volt partisi ve D66’nın sunduğu ve okullarda ücretsiz öğle yemeği verilmesine olanak sağlayacak tasarı da ele alındı. Temsilciler Meclisi, çocukların okula aç gitmemesi için hazırlanan tasarıda, uygulamanın işleye bilmesi için Eğitim Bakanlığının bütçesinden 100 milyon euro ek bütçe ayrılmasına sıcak baktı. 

''Derse aç karnına gitmek doğru değil''

Volt ve D66'nın ortak olarak sunduğu tasarı şimdiden Temsilciler Meclisi’nin onayı almış gibi gözüküyor. D66 Grup Başkanı Jan Paternotte yaptığı açıklamada “Hollanda'da yarın okula yemeksiz getirilecek çocuklar var. Derse aç karnına gitmek doğru değil. Çocukların gelişiminin önünde hiçbir şey durmamalı” şeklinde konuşurken, Volt partisi Başkanı Laurens Dassen ise ayrılacak bu bütçenin “önemli bir ilk adım” olduğunu ancak bunun burada bitmediğini söyledi. Dassen “Çünkü sonunda tüm çocukların tok karnına okula gitmesini istiyoruz.” dedi.

Başbakan Mark Rutte ise  tasarıyı "sempatik bir teklif" değerlendirdi ve  kabinenin bunun üzerinde çalışacağını dile getirdi.

İlk sinyaller yazdan önce gelmeye başladı

Gençlik Eğitim Fonu yetkilileri, yapılan değişimlerin yazdan önce başladığını ve gün geçtikçe daha fazla okulun fona başvurduğunu belirtti. 

Gençlik Eğitim Fonu yetkilisi Hans Spekman, basına bir açıklama yaparak, yaz aylarının başından itibaren çocuklara kitap, malzeme yardımının yanı sıra yeterli yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlar için yardım vermeye başladıklarını  duyurmuştu. Spekman, Nu.nl açıklama yaparak, bütçelerinin 5,5 milyon euro olduğunu fakat,   yaz aylarında çocuklara yapılan yardımda bütçeden 700.000 euro daha fazla harcama yapıldığını belirtti. Spekman, sorunun akut bir problem haline geldiğini belirterek kahvaltı probleminin yanı sıra,  uyumak için normal bir yatağı olmayan veya henüz tuvalet eğitimi almamış, ancak bezsiz idare etmek zorunda kalan çocukların olduğuna da dikkat çekti. 

banner79
Yorumlar (0)