Hollanda’nın Haarlem şehrinde et reklamları iklim değişikliği nedeniyle artık yasak!

Hollanda’nın Haarlem şehrinde iklim değişikliği nedeniyle et ve et ürünleri reklamlarını artık yayınlanmayacak.

05.09.2022, 22:30 Haberler
Hollanda’nın Haarlem şehrinde et reklamları iklim değişikliği nedeniyle artık yasak!

Hollanda’nın Haarlem şehrinde et reklamları artık yayınlanmayacak. Yeşil Sol Parti'nin (GL) önerisiyle gündeme gelen et ve et ürünleri reklamı yasağı kabul edildi. Önergenin sahibi Yeşil Sol Parti'li belediye meclisi üyesi Zigy Klazes, et ve et ürünlerinin, tıpkı  uçak yolculuğu, benzinli otomobil ve fosil yakıtlarla aynı derecede olumsuz etkiye sahip olduğunu savunmuştu. Bu nedenle reklam yasağı kapsamının genişletilmesini istemişti. Belediye yönetiminde yer alan Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) de, "sürdürülebilir" olduğu gerekçesiyle bu öneriye geniş destek verince alınan yeni kararla birlikte Haarlem şehri, dünyada et ve et ürünleri reklamını yasaklayan ilk şehir olarak tarihe geçecek. Reklam şirketlerinin sözleşmeleri 2024'ten itibaren sona erecek. Bu tarih itibariyle Haarlem kentinde et, et ürünleri, tavuk ve havai fişek reklamları kesinlikle yer almayacak. 

Sürdürülebilirlikten Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Robbert Berkhout, hangi reklamların yasak kapsamına alınacağı konusundaki çalışmaların devam ettiğini belirtirken, yasak listesinin 1 yıl içinde reklam şirketleriyle yapılacak yeni sözleşmeye dahil edileceğini de ifade etti. 

Et Üreticileri Birliği'nden alınan karara tepki!

Belediye meclisinin bu kararına tepki gösteren et üreticileri alınan kararın aşırıya kaçan bir adım olduğunu düşünüyor. Groningen Üniversitesi'nden idare hukuku uzmanı Prof. Dr. Herman Bröring, Haarlem Belediyesi için alınan et reklamı yasağının, ifade özgürlüğünün ihlali anlamına gelebileceğini düşünüyor. 

banner79
Yorumlar (0)