Irak seçiminin galibi Sadr Hareketi Lideri yeni hükümetin hemen kurulması çağrısında bulundu!

Irak'taki 10 Ekim seçiminin galibi Sadr Hareketi Lideri Mukteda es-Sadr, "Vatan bize emanettir" diyerek, barış ve huzurun korunması için ulusal çoğunluk hükümetinin bir an evvel kurulması gerektiğini çağrısında bulundu.

28.12.2021, 13:09 Haberler
Irak seçiminin galibi Sadr Hareketi Lideri yeni hükümetin hemen kurulması çağrısında bulundu!

Irak'ta 10 Ekim'deki seçimlerde, Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu, 329 sandalyeli Meclis'e 73 vekil göndererek birinci, Takaddum Koalisyonu 37 vekille ikinci, eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu da 33 vekille üçüncü olmuştu. Seçimlerde birinci olan Sadr Hareketi'nin Lideri Mukteda Es-Sadr, Irak Yüksek Federal Mahkemesi'nin sonuçları onaylamasının ardından yeni hükümetin bir an evvel kurulması çağrısında bulundu.  Barış ve huzurun korunması için bu sürenin uzatılmaması gerektiğini belirten Es Sadr'ın yanı sıra, "Takaddüm" ile Azim koalisyonlarından da seçim sonrası beklentilere ilişkin açıklamalar geldi.

"Takaddüm" Koalisyonu lideri Muhammed Halbusi, Twitter hesabından, Yüksek Federal Mahkemenin, seçim sonuçlarıyla ilgili aldığı karara bağlılık gösterilmesinin demokrasi yolunda atılmış bir adım olduğunu ve devletin egemenliğini ve prestijini koruduğunu dile getirerek, vatandaşların taleplerinin karşılanması ve eskisinden farklı bir geleceğin inşası için anayasal sürecin tamamlanmasının önemine dikkat çekti. 

"Azim" Koalisyonu'nun lideri Hamis Hançer ise yaptığı yazılı açıklamada, seçimleri kazanan herkesi kutlayarak, siyasi gidişatın iyileştirilmesi ve düzenlenmesi adına ulusal bir kararlılık gösterilmesini önemle vurguladı.

Mahkemenin çelişkili tutumuna tepki

Asaib Ehlil Hak Hareketi tarafından yapılan açıklamada ise Yüksek Federal Mahkemesi'nin seçim sonuçlarının iptali için açılan davada ret kararı almasının üzüntüyle karşılandığı belirtildi.

Yapılan açıklamada "Mahkemenin, davayı önce şeklen kabul ettiği daha sonra ise yetkili olmadığı gerekçesiyle reddettiği" belirtilirken, mahkemenin bu çelişkili tutumunun iç ve dış baskıya maruz kaldığını vurgulandı.

banner79
Yorumlar (0)