Kerküklü Kadınlar Üretmeye Devam Ediyor Tandırlar Geçim Kapısı Oldu

Kerkük’te kadınlar ekmeklerini topraktan kazanmaya devam ediyor. Açıklamağa göre özel üretim tandırlar çok tercih ediliyor. İşte detaylar..

14.04.2021, 15:32 Haberler
Kerküklü Kadınlar Üretmeye Devam Ediyor Tandırlar Geçim Kapısı Oldu

Kadınların faal olarak sürdürdükleri tandır yapma işlemi sonucu üretim aksamadan devam ediyor. Yılların dayandığı bir gelenekle çalışamaya devam eden Kerküklü kadınlar bu işi sadece kendilerinin yaptığını beyan ediyor. Yapılan açıklamaya göre özel bir yöreden getirilen topraklar el mahareti ile ince ince işleniyor. İşlenen toprak ilerleyen saatler de kurumaya bırakılarak ve çeşitli işlerle tandır olarak kişilerin karşısına çıkartılıyor. Tandırlarda ekmekler pişirilerek kadınların üretime dahil olması sağlanıyor. Belirtildiği üzere bu işi sadece kadınlar devralmış durumda. Kadınların özel bir maharetle ürettikleri tandırlarda pişen ekmekler bölge halkının damak zevkine de hitap ediyor. Kerkük’ün kent merkezi olan Bulak’da deva eden çalışmalar Kerkük’ün geneline de yayılacağa benziyor.
 

Geçmişten Gelen Gelenek

Tandırlar özellikle yaz mevsiminde çalışılarak yapılıyor. Kerküklü kadınlara beyler yardımcı olmasa da çocukların destekleri annelerine çok büyük. Tandır yapımının mazisi ise oldukça eski. Buna göre nineden toruna anneden kıza geçen bu çalışma her ailenin tüm kadınlarının bildiği kadim bir gelenek gibi. Öyle ki Kerkük bölgesinde 100 yıldır çalışan bir tandır fırını bile mevcut. Yöre kadınları kendi elleriyle ürün ede etmeyi o kadar çok benimsiyorlar ki bu durum tandıra ve tandırdan çıkan ekmeğe gösterilen hürmete dahi yansımı durumda. Kerkük kadınlarının tek emeli bu işin unutulmaması. Bundan dolayı anneler, nineler bu işi kızlarına ve torunlarına öğretmeye devam ediyor. Okullar tatile girdiği andan itibaren çocuklar soluğu tandırın yanında büyüklerinin dizinin dibinde alıyor.

Yorumlar (0)