Mevlüt Çavuşoğlu ve Sigrid Kaag ortak basın açıklaması! Çavuşoğlu:  Kabil Havalimanı'nın işletilmesi ve Afganistan’da istikrarın sağlanması…

Türkiye ve Hollanda Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu, Sigrid Kaag Ankara’da ortak basın toplantısı düzenledi. Toplandıda Çavuşoğlu, "Havalimanı için Taliban'dan ve diğer ülkelerden bizimle iş birliği teklifleri var. Bunların hepsini değerlendiriyoruz” sözlerine yer verirken Kaag ise şunları dedi: “Hollanda olarak hem teknik hem de güvenlik konusunda her türlü desteği vermeye hazırız.”

02.09.2021, 22:10 Haberler
Mevlüt Çavuşoğlu ve Sigrid Kaag ortak basın açıklaması! Çavuşoğlu:  Kabil Havalimanı'nın işletilmesi ve Afganistan’da istikrarın sağlanması…

Bakan Çavuşoğlu, basın toplantısında şu sözlere yer verdi:

Kabil Havalimanı'nın işletilmesine ilişkin, Taliban'dan ve bazı ülkelerden de bizimle iş birliği konusunda talepler var. Bunların hepsini değerlendiriyoruz. Herkesin emin olacağı şekilde güvenliğin tesis edilmesi gerekiyor. Bunu Taliban'a ilettik. Özellikle havaalanının içinde güvenliğin tesis edilmesi gerekiyor. Gündem maddemiz Afganistan oldu. Siyasi süreç, güvenlik ve tahliyeleri ele aldık. En büyük temennimiz, Afganistan'da istikrarın sağlanmasıdır. Afganistan'daki tüm taraflar ve 3'üncü ülkelere bu yönde mesajlarımızı vermeye devam ediyoruz. Çok ciddi açlık tehlikemiz var. İnsani yardımları doğrudan Afgan halkına ulaştırmalıyız. Hem bölgemizi hem de ötesini tehdit edebilecek gelişmeler olabilir, kriz derinleşirse. Göç dalgasına daha önce de vurgu yapmıştık. Bu konuda uluslararası toplumun ortak hareket etmesi gerekir. Özellikle Afganistan'ın komşusu olan ülkelere nasıl yardım yapabiliriz, nasıl iş birliği yapabiliriz bunların değerlendirilmesi lazım. Havaalanının işletilmesi konusunda neler yapılması gerekiyor, bugün bu konudaki düşüncelerimizi de paylaştık. Hollanda ile ekonomik iş birliğimiz gelişiyor, karşılıklı yatırımlarımız artıyor.

Kabil Havalimanı'nın işletilmesi kolay bir sorun değil. Sorunun üstesinden gelebilmek için iş birliği şart. Atılacak adımların hep beraber koordine edilmesi gerekiyor. Tek başına Türkiye ya da Katar'ın üstleneceği mesele değil. Havaalanının işletilmesi için nasıl adım atılabilir? Çözüm iki aşamalı olabilir, biri askeri uçuşlar için. Pistlerdeki sorunun giderilmesiyle askeri uçakların tahliyesi için kullanıma açık olabilir. Böylelikle havaalanındaki durum test edilebilir. Ticari uçuşların gerçekleşmesi için şartların oluşması gerekir. Şimdi Taliban'dan ve bazı ülkelerden de bizimle iş birliği konusunda talepler var. Bunların hepsini değerlendiriyoruz. Herkesin emin olacağı şekilde güvenliğin tesis edilmesi gerekiyor. Bunu Taliban'a ilettik. Özellikle havaalanının içinde güvenliğin tesis edilmesi gerekiyor. Bu konuda uzman şirketler de var. Bavulların taranması, insanların cihazdan geçirilmesi gibi işlemlerin yapılması konusunda herkesin güvenebileceği şekilde burada tedbirlerin alınması gerekiyor.

Ortak basın toplantısında Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag, şu sözlere yer verdi:

Türkiye, çok büyük bir rol oynuyor. Çok güçlü ikili ilişkilerimiz var. Uzun yıllar NATO'da müttefikiz. Gerçekten Afganistan halkı için de birlikte çalıştık. Afgan halkını yalnız bırakmayacağız. Burada hakların ve ihtiyaçların belirlenmesi son derece önemli. Afganistan bir kez daha terörist gruplarla ilgili merkez olmaz. DEAŞ gibi örgütlere ev sahipliği yapamaz. Herhangi bir şekilde Hollanda olarak hem teknik hem de güvenlik konusunda her türlü desteği vermeye hazırız. Buradaki havalimanının hem insani yardım uçakları hem de tahliyeler için desteğimiz sağlayacağız.


banner79
Yorumlar (0)