Kerkük’te Ayakkabı Ustalığı Sanata Dönüşmüş Durumda

Kerkük’ün belli başlı bölgelerinde ayakkabı ustalığı sanata dönüşerek iş kolu olma niteliğini yitirmiş durumda. İşte detaylar..

14.04.2021, 15:44 KÜLTÜR-SANAT
Kerkük’te Ayakkabı Ustalığı Sanata Dönüşmüş Durumda

Yarı asrı geçen iş hikâyelerinin bir yenisine ayakkabı ustalığı eklenmiş durumda. Bölge insanın bazı meslekleri kadim bir gelenek haline getirmesi ülke ekonomisi hakkında da bizlere bilgi veriyor. Ayakkabı ustalığı da bu kadim mesleklerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu işi ustalarında olan 85 yaşındaki Cebbar Sabır 60 yıldır bu işi sanat gibi görüp çalışmalarını da bu kalitede yapmayı sürdürüyor. Kerkük bölgesinde bulunan ve yerler baskılarına devam eden BAAS rejimi, ABD işgaline rağmen dükkanını büyük bir sabırla açan Sabır, civar yerlerdeki ayakkabı ustalarının da aynı özveriyle çalıştığını ifade ediyor. Bölgede herkesin ayakkabı dükkanı 2 metrekareyi geçmiyor bu dükkanlarda ustalar eki ayakkabıları tamir ederken istek üzerine yeni ayakkabı imalatı da yapabiliyor.

Meslek Hala Dipdiri

Mesleği hem bir sanat olarak gören Ustalar hem de bir tutku olarak illerini yapamaya devam ediyor. Kerkük bölgesi başta olmak üzere civar bölgelerden gelen önemli devlet adamlarına da ayakkabı yaptıklarını ifade eden Sabır birçok siyasi döneme tanıklık ettiklerinin de altını çiziyor. Kurulan iletişimin kalitesi ve samimiyeti sayesinde Kerkük dışında da müşteri altıklarını belirten Sabır bölge genelinde çoğunluğun özel üretim ayakkabıdan vazgeçmediğini de ifade ediyor. Çürümeye yüz tutan mesleklere rağmen ayakkabıcılığın hala dimdik ayakta olduğunu ifade eden ayakkabı ustaların insanlık var olduğu sürece bu mesleğinde devam edeceklerinden eminler. Kerkük bölgesinde çocukları ayakkabı ustalarının yanın çırak verme kültürü ise hala devam ediyor.

banner1
Yorumlar (0)