Hollanda ile Türkiye arasında ‘Erdoğan gizli raporu’ gerilimi

Hollanda'da ulusal güvenlik ve terörle mücadelenin koordinasyonundan sorumlu devlet kurumunun hazırladığı "Gizli" ibareli ve "devlet sırrı" niteliğindeki raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Selefi ve bazen cihatçı örgütlerle birlikte bilinçli bir İslamlaştırma stratejisi uyguladığı" öne sürüldü.

18.02.2021, 13:30 Haberler
Hollanda ile Türkiye arasında ‘Erdoğan gizli raporu’ gerilimi

Hollanda ve Türkiye arasında Erdoğan’ı suçlayan “gizli rapor” gerilimi yaşanıyor. Hollanda’da ulusal güvenlik ve terörle mücadelenin koordinatörlüğünden sorumlu devlet kurumunun hazırladığı “Gizli” ibareli ve “devlet sırrı” niteliğindeki rapor medyaya yayıldı. Raporda, Erdoğan’ın, “Selefi ve bazen cihatçı örgütlerle birlikte bilinçli bir İslamlaştırma stratejisi uyguladığı” ileri sürülerek, bunun Hollanda’daki Türkiye kökenli kuruluşları da etkilediği vurgulandı.


BBC Türkçe’nin edindiği habere göre, raporda 18 Mart 2018’de Hollanda’nın Utrecht şehrinde, Türkiye kökenli Gökmen Tanış’ın gerçekleştirdiği ve 4 kişinin öldüğü tramvay saldırısının, Erdoğan’ın Yeni Zelenda’nın Christchurch şehrinde ortaya gelen cami sonrası saldırı yaptığı Hıristiyanlık ve Batı zıttı açıklamalardan bir gün sonra hazırlandığına ilgi çekildi.


Hollanda’yı, toplumsal huzuru bozabilecek tehditlere karşı korumakla görevli ciddi bir devlet kurumu olan NCTV’nin, “Türkler Arasında Selefiliğin Gelişimi – Hollanda’daki Etkisi”adlı raporu, hafta içi medyada yayıldı. 30 sayfalık raporda, “Gizli” ibareli Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Selefi ve bazen cihatçı örgütlerle birlikte bilinçli bir İslamlaştırma stratejisi uyguladığı” savunduğu, bunun Hollanda’daki Türkiye adlı kuruluşları etkilediği öne sürüldü. Hollanda hükümet kaynakları taslağa son şeklinin verilmediğini söyledi.


Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinayonundan (NCTV) tarafından gerçekleştirilen raporla alakalı olarak Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve Türkiye’nin haber aldığı rahatsızlık iletildi. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile alakalı iddialara ilişkin olarak Hollanda hükümetinden resmi açıklama istedi.


Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dini iletileri ve hareketliliği artışın, Hollandalı ve Türkler arasında “nefret ekebileceği ve onların demokrasiden uzaklaşmasına neden olabileceği” öne sürüldü.


“Devlet sırrı” olduğu belirtilen raporda, 18 Mart 2018’de Hollanda’nın Utrecht şehrinde, Türkiye kökenli Gökmen Tanış’ın gerçekleştirdiği ve 4 kişinin öldüğü tramvay saldırısının, Erdoğan’ın Yeni Zelenda’nın Christchurch kentinde meydana gelen cami saldırısı, Erdoğan ile ilişkilendirildi.

Hollanda hükümet kaynakları ise taslak henüz son şeklinin verilmediğini, raporla alakalı Güvenlik ve Adalet Bakanı Ferdinand Parlamento’ya bilgi verileceğini söyledi. Hollanda medyasına göre bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı açıkça hedef alan ilk resmi belge.

 

Yorumlar (0)