16 Ocak Türkmen şehitleri Bağdat'ta anıldı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Türkmen Kardeşlik Ocağı öncülüğünde, diktatör Saddam Hüseyin rejimi tarafından 16 Ocak 1980 yılında idam edilen Türkmen lider kadro şehitleri anıldı. İşte ayrıntılar…

15.01.2022, 20:48 Haberler
16 Ocak Türkmen şehitleri Bağdat'ta anıldı

Anma programına Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Türkmen Devlet Bakanı Hiyam Köprülü ve çok sayıda Türkmen milleti katıldı.

Büyükelçi Güney, basına yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

Irak Türkmenlerinin, 1980 yılında maruz kaldıkları katliam ilk değil, son katliam da olmuyor. 1921,1924 ve daha sonrasında 1930'lu yıllar, 1959, 1980 ve 1996'daki Altunköprü katliamı. Irak Türklerinin tarihi maalesef katliamlarla dolu bir tarih. Bu kadar baskı ve zulme rağmen Iraklılık kimliğine yapışmış, tutunmuş ve Irak'ın birliği ve beraberliği için en ön saflarda mücadele etmiş bir toplum.
 

Türkmen kökenli Devlet Bakanı Hiyam  Köprülü yaptığı açıklamada, "Türkmen Şehitler Günü, insanlık ve bölge tarihinin en hüzünlü günü olarak kalacak” dedi. 

Köpürlü konuşmasının devamında şunları dedi:

Türkmen şehitlerini her yıl anmamız; onların bizim hatıramız ve vicdanımızda yaşadığının göstergesidir. Onların kahramanlıkları gelecek nesillere de ışık tutacak. Türkmen varlığı da Türkmen şehitlerinin akıttığı kana borçludur. Hiç kimse Türkmen şehidinin ülkenin selameti için akıttığı ve verdiği mücadeleyi, kanı inkar edemez.

Irak devrik diktatör lideri Saddam Hüseyin döneminde aralarında albay, siyasetçi, doktor ve iş insanlarının bulunduğu Türkmen lider kadro idam edilerek Şehit olmuşlardı.

Başkent Bağdat’ta faaliyet gösteren Türkmen Kardeşlik Ocağı Başkanı Faruk Abdurrahman'ın babası Şehit Albay Abdullah Abdurrahman da idam edilen liderler arasındaydı yer alıyordu.

Yorumlar (0)