Hollanda'da Covid-19 kalıcı yasa tasarısı, tartışılmaya devam ediyor!

Hollanda'da, hükümetin Kovid-19 salgını ve benzer salgınlara yönelik kısıtlamalar getirmesine imkan veren kalıcı bir yasanın çıkarmasına ilişkin tartışmalar sürüyor. Hükümet, Kamu Sağlığı Yasası'ndaki değişiklikleri yaz sonunda meclise getirmek istiyor. Belediyeler ve belediye başkanları ise kalıcı yasa tasarısına oldukça tepkili.

09.08.2022, 01:17 Haberler
Hollanda'da Covid-19  kalıcı yasa tasarısı, tartışılmaya devam ediyor!

Hollanda kalıcı Covid-19 yasa tasarısını tartışmaya devam ediyor. Hükümetin  yaz döneminden sonra halka açık yerlerin kapatılması, test veya karantina zorunluluğu getirilmesi veya maske zorunluluğu gibi kısıtlamaların belirli bürokratik engellere takılmadan uygulamaya girmesine olanak sağlayan kalıcı yasa tasarısına  belediyeler ve belediye başkanları ise oldukça tepkili.

Trouw gazetesinde çıkan bir haberde, geçici Korona yasasını kalıcı hale çevirecek olan tasarıya şimdiden Belediyeler Birliği, Belediye Başkanları Birliği ve Bölge Güvenlik Başkanları karşı çıktığı vurgusu yapıldı. Haberde, Kamu Sağlığı Yasasında yapılacak değişiklikler için hükümete "belirsiz", "muğlak" ve "mantıksız" olduğu eleştirileri yapıldığı belirtildi. 

''Belediyelerin görev ve yetkileri net değil''

Haberde, Covid-19 salgınında getirilen tedbirlerin acele olduğunu ve üzerinde yeterince tartışılmadan hayata geçirilmek zorunda olduğunu belirtilerek,  "Belediyelerin, belediye başkanlarının ve güvenlik bölgelerinin görev ve yetkileri net değil." ifadeleri kullanıldı. Haberde aynı zamanda, Hollanda Belediye Başkanları Birliği Başkanı Liesbeth Spies'in, "Salgın durumunda kimin hangi sorumluluğu yerine getireceği belirsiz." şeklindeki değerlendirmesine de  yer verildi.

Haberde, uzmanların, Covid-19 pandemisinde uygulanan ve ülkede güvenlik bölgeleri oluşturulmasına imkan veren bazı yasaların tamamen değişmesi tavsiyesinde bulunulurken, Hollanda Sağlık Bakanı Ernst Kuipers'in sözcüsünün, "Bakanlığın Covid-19 düzenlemelerinin hızlı çıkarılmış kanunlar olduğu fakat bunun kötü bir kanun olarak düşünülmemesi gerektiği" görüşüne yer verildi. 

Danıştay’ın yeni yasa tasarısı için görüş bildirmesinin bu ay netleşmesi bekleniyor. 

banner1
Yorumlar (0)