Hollanda'da hükümet kuruldu! Türk kökenli iki kadın bakan oldu!

1 Ocak 2022 itibariyle göreve başlayan koalisyon hükümetinde Adalet ve Güvenlik Bakanı olan Dilan Yeşilgöz'ün ardından, D66 adına Kültür ve Medyadan sorumlu yeni Devlet Bakanı ise bir başka Türk kökenli isim olan Günay Uslu oldu.

03.01.2022, 12:34 Haberler
Hollanda'da hükümet kuruldu! Türk kökenli iki kadın bakan oldu!

Tunceli kökenli Ankara doğumlu Dilan Yeşilgöz’ün Hollanda’da bakan olmasıyla Hollanda tarihinde bir ilke imza atılmış ve ilk defa Türk kökenli bir kadın bakan olmuştu. Dilan Yeşilgöz'ün ardından bir Türk kökenli kadın daha bakan oldu. Hollanda'da Başbakan Rutte liderliğinde oluşturulan 4 partili koalisyon hükümetinde, VD (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi) milletvekili Dilan Yeşilgöz Adalet ve Güvenlik Bakanı olurken, D66 adına Kültür ve Medyadan sorumlu yeni Devlet Bakanı Günay Uslu ise Kültür ve Medyadan sorumlu yeni devlet bakanı oldu.

Türk kökenli iki kadın bakan oldu

Hollanda' da hükümetin kurulması için 271 gün süren pazarlıkların ardından kurulan koalisyon hükümetinde yer alacak bakanlar kesinleşti. Mark Rutte'nin 4. kez başbakanlık koltuğuna oturacağı hükümette, 28 bakan yer alacak. Rutte dışında, bakanlar kurulu 14 kadın 14 erkek üyeden oluşacak. Kadınlardan iki tanesi Türk kökenli olması adına Hollanda tarihinde büyük önem taşıyor. Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD) Milletvekili olan Dilan Yeşilgöz Zegerius, Hollanda'nın yeni Güvenlik ve Adalet Bakanı olurken, Günay Uslu ise, sol liberal eğilimli Demokratlar 66 Partisi (D66) tarafından, dışarıdan Medya ve Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.

Günay Uslu kimdir?

Afyonkarahisar'a bağlı Emirdağ ilçesi kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Günay Uslu, Amsterdam Üniversitesi'nde kültür tarihi üzerine doktora yaptı. 49 yaşındaki Uslu'nun konusu Avrupa kültür tarihi, mirası ve müzeler.

Amsterdam Eye Film Müzesi Denetleme Kurulu Başkan olan Uslu, aynı zamanda Lahey'deki Mauritshuis Müzesi ile Rembrandt Derneği'nin de danışma kurulu üyesi.

Turizm şirketi Corendon'un kurucusu Atilay Uslu'nun kardeşi olan Günay Uslu, aynı zamanda, ailesinin şirketinde de geliştime direktörü olarak görev yapıyor. Mark Rutte'nin 4. kez başbakanlık koltuğuna oturacağı hükümette, Medya ve Kültürden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenecek.

banner79
Yorumlar (0)