Hollanda'daki belediye havuzlarında yönetmelik değişikliğine gidildi: Artık burkini giyilebilecek!

Hollanda’da bir belediye şehirdeki tüm yüzme havuzlarında yönetmelik değişikliğine gidildi. Alınan yeni kararla artık yüzme havuzlarında burkini giyilebilecek.

12.10.2022, 19:21 Haberler
Hollanda'daki belediye havuzlarında yönetmelik değişikliğine gidildi: Artık burkini giyilebilecek!

Hollanda’da Den Haag Belediye Meclisi şehirdeki yüzme havuzlarında geçerli olacak olan bir yönetmelik değişikliğine gitti. Hükümet merkezi olarak bilinen Den Haag şehrinde özellikle hem siyasi hem de toplum içinde tartışmalara neden olan konu hakkında nihai karar alındı. Artık havuzlarda burkini giyilebilecek. 

Müslüman bir annenin kızı burkini giydiği için yüzme havuzuna alınmayınca, anne kızı nedeniyle sosyal medya üzerinden sesini duyurmaya çalışmıştı ve başarılı da oldu. Bu paylaşımın ardından o anneye yüzlerce destek mesajı yağdı.  Bu olay, belediye meclisinin de gündemine getirilince yeni bir karar alındı ve artık alınan yeni kararla yüzme havuzlarında burkini giyilmesine karar verildi. 

MALgemeen Dagblad gazetesinde yer alan haberde Mahwish Ashraf adlı annenin paylaşımı sonrasında D+66 Meclis üyesi Yousef Assad’ın konuyu anne ile görüşüp meclis gündemine getirdi. Belediye Meclisi konuya yönelik yaptığı oturumda yüzme havuzlarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına karar verdi. Assad,“Yüzmeyi öğrenmek tüm çocuklar için çok önemlidir” açıklamasında bulunup,  “İyi niyetli bir kişinin böyle bir nedenle yüzme havuzuna erişiminin engellenmesi söz konusu olmamalıdır. Güvenlik ve hijyen ile ilgili kurallar önemli. Bunlar uygunsa, herkes yüzebilmeli.” yorumunu yaptı. Konsey üyesi Yousef Assad, yönergeler hakkında kafa karışıklığının yaşandığını, serbest yüzme saatlerinde içeri alınan Burkinalı genç kızların okul ile birlikte geldiğinde içeri alınmadığını belirterek, “Sadece bu nedenle bile netlik olması gerekiyor.” dedi.

Her belediyede farklı yönetmelik geçerli

Hollanda'daki yüzme havuzlarında her belediye kendi kurallarını uyguluyor. Kıyafet yönetmeliğine ilişkin ulusal bir mevzuat yok. Yüzme havuzları sektör kuruluşu olan Spor ve Belediyeler Birliği (VSG) direktörü André de Jeu, bir açıklamada bulundu. Jeu,  "Kuralları belirlemek yerel yetkililere veya yüzme havuzlarının kendisine kalmış. Burkini tartışması yıllardır sürüyor, bu konuya karışmamayı tercih ediyoruz. Bununla birlikte, mayoların güvenliği ve hijyeni konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz. Likradan yapılmış bir burkini bu gereksinimleri karşılıyor.” ifadelerini kullşanarak konuya açıklık getirdi. 

Belediyeye sözcüsü yüzme havuzları yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile ilgili yaptığı açıklamada, “Likralı mayolarda günümüzde dar kesim seçeneği ile güvenlik düşüncesi artık bir sorun değil. Gerçekten yüzme kumaşından yapılmış ve dar kesim giysilere izin veriliyor” ifadelerini kullandı. 

Blogger Mahwish Ashraf, belediyenin aldığı karardan memnun olduğunu belirtti. Sosyal medya  hesabından yaptığı paylaşımında “Bundan sonra Den Haag’daki çocuklar kol ve ayak bileğine kadar likralı mayolarla yüzebilecek. Çok güzel” şeklinde yorum yaptı.

banner79
Yorumlar (0)