Hollanda'daki enflasyon oranları dikkat çekti: AB ortalamasının üstünde!

Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin ocak ayı yıllık enflasyon verileri, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlandı. Hollanda'nın enflasyon oranının AB ortalamasının çok üzerinde olması dikkat çekti.

24.02.2022, 02:18 Haberler
Hollanda'daki enflasyon oranları dikkat çekti: AB ortalamasının üstünde!

Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin ocak ayı yıllık enflasyon verileri, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlandı. Eurostat'ın verilerine göre, AB'de yıllık bazda aralık enflasyonu yüzde 5,3 iken ocak ayında bu oran artarak yüzde 5,6'ya çıktığı görülmektedir. Euro Bölgesi'nde ise aralık ayı yüzde 5 olan yıllık bazdaki enflasyon oranı, ocak ayına gelindiğinde yüzde 5,1 olduğu açıklandı. 

HOLLANDA AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDA DOKUZUNCU

Şubat ayı başında ocak ayına dair enflasyon oranını Merkezi İstatistik Bürosu (Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS) yüzde 6,4 olarak açıklarken Eurostat'a tarafından Hollanda'nın ocak ayı enflasyonu yüzde 7,6 olarak belirlendi. Hollanda , Eurostat'ın Avrupa Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) kriterlerine göre hesaplanan listesinde Avrupa ülkeleri arasında dokunzuncu olarak kendisine yer buldu. 

İŞTE ÜLKELERE GÖRE ENFLASYON ORANLARI: 

Avrupa Birliği ülkeleri arasında sırasıyla: Fransa yüzde 3,3, Almanya ve İtalya yüzde 5,1, İspanya yüzde 6,2, Belçika yüzde 8,5, Polonya yüzde 8,7, Çekya yüzde 8,8, Estonya yüzde 11, Litvanya yüzde 12,3 seviyesinde ocak ayı enflasyon oranlarına sahip oldular. Geçtiğimizi yılın aynı döneminde ise enflasyon oranları, Almanya'da yüzde 1,6, Fransa'da yüzde 0,8, İtalya'da yüzde 0,7, İspanya'da yüzde 0,4, Belçika'da yüzde 0,6, Euro Bölgesi'nde yüzde 0,9, AB'de yüzde 1,2 seviyesinde oluşmuştu.  

Euro Bölgesi'ndeki yıllık enflasyon oranındaki artışa etki eden alanlar arasında en büyük paya yüzde 2,8 ile enerji alanı sahip.  Enerji alanını, yüzde 0,98 ile hizmet sektörü, yüzde 0,77 ile gıda, yüzde 0,56 ile de alkol ve tütün ürünlerinin takip ettiği görülüyor.

Yorumlar (0)