Hollanda'dan depremzedelere ulaşmak için ilginç yöntem: Sıçanlar sırt çantalarıyla eğitiliyor!

Hollanda, olası bir doğal afette depremzedelere ulaşmak için ilginç bir yöntem geliştirdi. Hollanda'da yaşayan bir mühendis bina altında kalan insanlara ulaşmak için, Afrika’daki dev keseli sıçanları kullanacak ve yerlerinin tespit edilmesini sağlayacak.

28.10.2022, 15:09 Haberler
Hollanda'dan depremzedelere ulaşmak için ilginç yöntem: Sıçanlar sırt çantalarıyla eğitiliyor!

Hollanda’da bir mühendis doğal afetlerde binalar altında kalan insanlara ulaşmak ilginç bir teknik geliştirdi. Olası bir doğal afette bina altında kalan insanlara yardım edebilmek için Afrika'daki dev keseli sıçanlar kullanılacak. 

Özel eğitimli sıçanların, 3D yazıcıyla üretilen mini sırt çantalarını taşıyarak,  deprem, sel ve kasırga gibi doğal afetlerde çöken binaların altında kalanlara ulaşması hedefleniyor. 

ENKAZ ALTINDAKİLERLE İLETİŞİME GEÇMEK AMAÇLANIYOR 

Hollanda'da Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nin eski öğrencilerinden Sander Verdiesen tarafından tasarlanan, 3D yazıcıyla üretilen sırt çantasında görüntü ve ses kaydı alabilmek için kamera ve mikrofon bulunuyor. Verdiesen, amacının enkaz altında kalan kişiyle iletişime geçmek olduğunu belirterek, sırt çantasındaki kamera ve mikrofonla alınan görüntülerin de ekiplere ulaştırılması,bu sayede depremzedelere daha kolaylıkla ulaşılmasını hedefliyor. 

Haberde sırt çantasında enkaz altında gaz olup olmadığını ölçmek için bir sensörün de bulunduğu belirtiliyor. Eğitimde henüz başlangıç aşamasında olduğu belirtilirken, Türk kurtarma ekibinin şimdiden ürünle ilgilendiği ve iş birliği yapmak istediği ifade edildi. 

banner1
Yorumlar (0)